Máris gyűlölik a Teslát Indiában

Szerző: | 2023. december. 14. | Kiemelt, Technológia, Világgazdaság

Az indiai kormány feltett szándéka, hogy az ország az elektromosautó-gyártás fellegvára legyen. Ehhez viszont kevesek lesznek a helyi gyártók, így az igazi nagyvadat, a Teslát csábítgatják. Az ottani vállalatok azonban lobbihadjáratot indítottak, hogy megakadályozzák a vendég érkezését.

India miniszterelnöke elektromosautó-ipari központról álmodik, a céljának elérése érdekében pedig hajlandó olyan kereskedelmi alapvetéseken is változtatni, amelyek egyáltalán nem rímelnek a hazai gyártók érdekeivel.

Amikor Modi találkozott Elon Muskkal, az üzenete egyértelmű volt. Hajlandó az addigi 100 százalékos importvámot 15 százalékra csökkenteni, amennyiben a Tesla gyárat épít az országában.

Az indiai piac jelenleg életben lévő importszabályozása szerint a 40 ezer dolláron felüli kocsikra 100, az az alattiakra 70 százalék az importvám.

A Tesla Y-ja (alapfelszereléssel) 47 ezer dollár felett van az Egyesült Államokban (extrák nélkül), így Musknak elég kemény diót jelent a világ harmadik legnagyobb autópiacára betörni.

A milliárdos hosszas gondolkodás után beadta a derekát, néhány feltétellel: 500 millió dollárt hajlandó befektetni, ha India jóváhagyja a vámcsökkentést 12 ezer külföldről érkező Tesla-modellre, de akár 2 milliárdot is rááldoz, ha ugyanez a koncesszió 30 ezer járműre vonatkozik. Pillanatnyilag az udvarias alkudozás fázisában járnak a felek, de valószínűsíthető, hogy ha már ennyire közel járnak a megoldáshoz, meg is találják azt.

Ez azonban egyáltalán nem tetszik a helyi gyártóknak, amelyek éppen most kezdenének komoly terjeszkedésbe, így Musk színrelépését a lehető legrosszabb ómenként fogják fel.


Mi lesz a Tatával?

A hazai gyártók, élükön a Tata Motors vállalattal, azonnal vad lobbizásba kezdtek, hogy valahogyan eltérítsék a kormányt nyitási szándékaitól. Indoklásuk szerint, ha Modi drasztikusan csökkenti az importadót, az teljesen ellentétes lesz a hazai ipar védelmének ígéretével, ráadásul a belföldi befektetői bizalmat is kikezdheti.

Az indiai elektromosjármű-piac jelenleg nem az erősségéről híres: 2023-ban 72 ezer ilyen autót adtak el, ennek majdnem 75 százalékát azonban a Tata szállította. Három modell szerepel a kínálatában, ezeknek az ára 10 400 és 24 000 dollár között van.

A Tesla egyik ígérete Modi felé éppen az volt, hogy az indiai modelljét 24 ezer dollárért fogja értékesíteni, vagyis ár-érték arányban valóban agyoncsaphatja a belföldi riválist.

A Tata ezért jobb híján több állami támogatást szeretne elérni, azaz ha megtörténik a legrosszabb, és a Tesla beköltözik az eddigi tágas otthonába, szeretne szülői gondoskodást igénybe venni, hogy a piacon valahogyan versenyben maradhasson.

Nem lesz baj, nem bánt a Tesla

Az indiai autópiac az egyik legnagyobb a világon. Évente mintegy 3 millió autó lel itt gazdára, csakhogy az elektromos szegmens még mindig elenyésző a belső égésűekhez képest. Modi kormánya több olyan ösztönző intézkedést is bevezetett, amely az arányok megváltoztatását célozta meg. A terv szerves része lenne a külföldi elektromos gyártók becsábítása, amit eddig a Tata által vezetett csoport sikeresen akadályozott meg, ám a tiltakozások ezúttal lepattannak a kormány irodáinak ajtajáról.

A kabinet célja egyértelmű: 2030-ig az éves autóeladások elektromos részét a jelenlegi 2 százalékról 30-ra szeretnék felhúzni,

mindezt úgy, hogy ezzel párhuzamosan a ma még gyerekcipőben járó infrastruktúrát is ki akarják építeni az országban.

A kormány igyekszik megnyugtatni a helyi vállalatokat, mondván, olyan struktúrát fognak kialakítani, amely mindenki számára előnyökkel jár. Ugyanakkor finoman figyelmeztette is a belföldi „lázadókat”: India nem változtat az új stratégiáján. A globális elektromosautó-piac megkerülhetetlen szereplőjévé akar válni, ez pedig a külföldi gyártók bevonzása nélkül nem fog menni.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/PIB

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn