Egykor különleges fürdő, művészlak, ma nívós hotel a Dohány utcában 

Szerző: | 2023. december. 16. | Hazai, Társadalom

Ha valaki ma rápillant a Continental Hotel Budapest Dohány utca 42–44. szám alatti, igazán különleges és magával ragadó homlokzatára, vagy belép az előcsarnokába, az bizton elképed. Ugyanis rögtön szembesül azzal, hogy – túlzás nélkül – Budapest egyik gyöngyszemébe botlott. Ráadásul pompás, pazar módon újjáépítve csodálhat meg egy eredetileg 1910-ben átadott bécsi szecessziós stílusú épületet kívül és belül. 

Aki már nem 20-25 éves, és régebb óta a magyar fővárosban él, az emlékezhet arra, milyen romos állapotok uralkodtak itt egészen 2008-ig. Ekkor bontották el a régi szálloda megmaradt romjait, és a helyére új épületet emelt a Zara szállodalánc. A Hungária fürdő kapuzatát és belső íves csarnokát – amely a hotel főbejárataként és aulájaként funkcionál – szerencsére eredeti állapotában újították fel. A Continental Hotel Zara 2010. június 15-én nyílt meg, a szálloda később kapta a mai, Continental Hotel Budapest nevét, de ne szaladjunk ennyire előre. 

A kezdetek 200 évvel ezelőtt 

A Hungária fürdő, jelenleg Continental Hotel Budapest VII. kerületében, a Dohány utcában álló, egykor nagy múltú közfürdő volt. A belváros harmadik jelentős, az 1820-as évektől működő fürdőházaként volt ismert. Mára csupán a Dohány utca 44. szám alatti, műemléki védelem alatt álló, 1910-ben emelt szecessziós épület felújított homlokzatrésze és csarnoka látható újjáépítve, a régi, eredeti fürdőépület jelentős része az enyészeté lett a 2000-es évek előtt. 

A fürdő „őstörténete” a XIX. században 

Az 1820-as években a Hungária fürdő helyén állt telek tulajdonosa, Gamperl András selyemkereskedő kútásás közben ásványi sókban gazdag hideg vizet fedezett fel, és 1827. május 23-án nyitotta meg a Gamperl-féle Vasfürdőt. Az 1838-as pesti árvíz azonban elmosta ezt az épületet, és az újjáépült fürdőt az 1840-es évektől kezdték Hungária néven emlegetni a pestiek. Ekkor, és egészen az 1920-as évekig a fürdő még a Wesselényi, a Nyár és a Klauzál utca által határolt hatalmas tömbből állt (a mai Dohány utca 42. és 46. szám alatti telkeken). 1890 körül a Nyár utca felőli szárnyat Novák Imre tervei szerint jelentősen átépítették, és kibővítették a korábban mindössze tizenöt káddal üzemelő fürdőházat. 

A Ringer család 1897-ben vásárolta meg a több fürdőszobával, négy vendégszobával és pihenőkerttel ellátott Hungária fürdőt, és a kor követelményeinek megfelelő, modern fürdőkomplexummá alakította át. A Nyár utca felől nyílt a kőfürdő, a hatvan kád- és a négy gőzfürdő, a Klauzál utca felől pedig a gyógyvizes népfürdő várta a vendégeket ezerötszáz kabinnal, büfével és külön divatosztállyal. 

Mi történt a XX. század első felében? 

Ágoston Emil 1907-ben készített terveket a 44. számú telken felépítendő impozáns, korszerű fürdőházra, és 1910-ben átadták a többemeletes, bécsi szecessziós stílusú épületet, amelyben a korábban megszokott fürdőhelyiségek mellett egy úszóversenyek megrendezésére is alkalmas oszlopos úszócsarnok is helyet kapott. Az uszoda üvegkupolája mechanikusan mozgatható volt, amelyet szép idő esetén széttoltak, hogy a vendégek a szabad ég alatt fürdőzhessenek. 

Art deco lakóház és filmszínház 1945 előtt 

Az 1920-as években a Hungária fürdő az Ingatlanbank tulajdonába került. A Nyár utcai szárnyában megnyitották a Continental szállót, a Klauzál utca felőli népfürdőt lebontották, és a helyére 1929-ben Vágó László tervei alapján art deco stílusú hatemeletes bérházat emeltek (ma Dohány utca 46.). A megmaradt szecessziós épületrészben Kamara mozgó néven filmszínházat nyitottak, amely az 1950-es évektől több rövidebb ideig működő színháznak adta át a helyét. Itt tartotta előadásait a Bányász (később Honvéd) Színház, a Fővárosi Nagy Varieté, legvégül a Tarka Színpad 1963-ig. 1965-től a szomszédos Continental szálló használta az egyre romló állapotú egykori Hungária fürdő néhány helyiségét, de miután 1970-ben a szálló a bezárta kapuit, a fürdőépület is egyre elhagyatottabb lett. 

A szálló legújabb kori története: 1980–1995 

Az 1980-as évekre az épület állapota életveszélyessé vált, a fürdő belső terét díszítő csempéket és majolikákat elhordták, az üvegkupola megsemmisült, az épületben hajléktalanok rendezték be menedékhelyüket. A már romos épület azonban ebben az időszakban több alkalommal is művészettörténeti jelentőségre tett szert: 1988-ban az Eldorádó című, Eperjes Károly főszereplésével elkészült, mára kultikussá vált játékfilmben Falusi Mariann és Lang Györgyi (a későbbi Pa-Dö-Dő együttes duója) adott elő itt egy rövid dalt. Majd 1989-ben a Fiatal Művészek Stúdiója segítségével a később Újlak Csoport néven ismertté vált művészcsoport itt lépett fel először. 

Befektetőhöz került, mégsem lett könnyű sorsa: 1996–2005 

Az erősen felújítandó épületegyüttest 1996-ban egy külföldi érdekeltségű cég vásárolta meg, amely egy kétszáztíz szobás, termálvizes szállodát kívánt építeni a Hungária fürdő és az egykori, mára földig rombolt Continental szálló helyén – a fürdő főhomlokzatának és első lépcsőházának megtartásával. 

Ugyanakkor 2001 szeptemberében az illetékes hatóságok nem járultak hozzá a bontáshoz, és garanciákat kértek az épület főhomlokzatának és első lépcsőházának megóvására. A városképvédelmi bizottság fel is szólította a beruházót, hogy fél éven belül végezze el az állagmegóvási feladatokat. Ám erre nem került sor, sőt, a tulajdonos korábbi bontási munkálatainak következményeként a hátsó uszodarész összedőlt, így 2002 nyarán az épületet életveszélyessé nyilvánították, a tulajdonost pedig a hátsó traktus teljes lebontására kötelezték. Ezt követően 2004 nyarán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elrendelte a zsidónegyed területén lévő veszélyeztetett épületek, így a Hungária fürdő ideiglenes védettségét, 2005. február 7-én pedig műemlékké nyilvánította az épület megmaradt részét. 

A történet pedig innen, a fent már részletezett sikersztorival folytatódott: mintegy tizenöt éve új épület nőtt ki a földből, és az üzemeltetést az akkor Zara nevű szállodalánc nyerte meg. A Continental Hotel Zara 2010 nyarán nyílt. Néhány évvel később nyerte el a szálloda a mai, Continental Hotel Budapest nevet. 

Névjegy
Géher Zoltán 67 éves, házas, 3 gyermeke és 5 unokája van.
Tanulmányok: Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola (jelenleg Budapesti Gazdasági Egyetem), vendéglátóipari üzemgazdász

Főbb karrierállomások:
– Sport Szálloda (később Flamenco Hotel): recepcioner
– Forum Hotel (jelenleg InterContinental Hotel): concierge, recepcioner, Front Office Manager, értékesítési igazgató
– Corinthia Grand Hotel Royal (jelenleg Corinthia Hotel Budapest): Rooms Division Manager, megbízott szállodaigazgató
– Continental Hotel Budapest szállodaigazgató
– Zeina Hotels: brandigazgató  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Hotel Continental Budapest

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn