Mégsem lesz bolgár tranzitdíj az orosz földgázra – de mi következik ebből? 

Szerző: | 2023. december. 16. | Hazai, Szankciók, Világgazdaság, Zöldenergia

Bulgária elállt az orosz földgázt célzó energia-hozzájárulás bevezetésétől, vagyis az onnan átvezető Török Áramlaton keresztül érkező földgázt Szerbia és Magyarország irányába nem terheli külön összeg, erősítette meg a helyi közszolgálati televíziónak Szerbia bányászati és energiaügyi minisztériuma is. 

Szerző: Miklós Hajnalka 

Bár a megerősítés megtörtént, Dubravka Đedović Handanović (Dubravka Gyedovity Handanovity) szerb tárcavezető a napokban jóval óvatosabban fogalmazott. Mint a Tanjug hírügynökségnek elmondta, örülnek a döntésnek, mégis még várják annak végső kimenetelét. 

Számunkra is fontos odafigyelni az ilyen nyilatkozatokra, mert déli szomszédunk számára a Bulgárián keresztül vezető Török Áramlat a legfontosabb a földgázszükségletek kielégítésében. Így van ez még azután is, hogy december 10-én adták át annak a szintén Bulgárián keresztül vezető interkonnektornak a szerbiai szakaszát, amelyen keresztül Azerbajdzsánból érkezik a földgáz. 

A már idézett tárcavezető szerint is megkönnyebbülést jelent, hogy a földgáz tranzitjának elszámolásában nem történnek változások. Kiemelte, hogy országa tovább szeretné erősíteni az együttműködést a szomszédos Bulgáriával az energia terén , és ehhez hozzátartozik a Török Áramlat mint az ország elsődleges fölgázforrása. 

Politikai döntés volt ez bolgár részéről, és idő kellett ahhoz, hogy minden eshetőséget megvizsgáljanak. Különböző a két ország álláspontja, de Bulgárián belül is eltérő véleményeket hallani, vagyis megvárjuk a végső döntést, de nem szeretnénk, ha külön tranzitdíjjal terhelnék az Oroszországból érkező földgázt” – hangsúlyozta Dubravka Đedović Handanović. 

Sok kritikát kaptak a bolgárok 

A bolgár kormányt sokan kritizálták a tranzitdíj bevezetésének szándékáért. Amíg Szerbia az Energiaközösséghez fordult, Magyarország az Európai Bizottságnál kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Bulgáriával szemben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 17-i belgrádi látogatása során kihangsúlyozta: azzal, hogy Bulgária előzetes tájékoztatás nélkül, ultimátumszerűen megemelte az Észak-Macedóniába, Szerbiába és Magyarországra történő földgázszállítás tranzitdíját, veszélybe sodorta ezeknek az államoknak a gázellátási biztonságát, ehhez pedig senkinek sincs joga. Akkor Szijjártó Péter és Dubravka Đedović Handanović abban állapodott meg, hogy a két ország minden lépését összehangolják a tranzitdíj kapcsán, és kellően erős választ adnak az „ellenséges bolgár lépésre”. 

Változott a bolgár álláspont 

Alig egy hónappal később Bulgária úgy döntött, hogy feladja az elképzelését, és beáll az egységes EU-s stratégiába. Az októberben meghozott döntésük módosításához valószínűleg az orosz Lukoil finomító átvételében való érdekeltségük járult hozzá, valamint a schengeni csatlakozásban látszó előrelépés. 

 A Török Áramlatot, vagy ahogy azt Szerbiában nevezik, a Balkáni Áramlatot 2021-ben helyezték működésbe. Az orosz gázt szállító vezeték a bolgár–szerb határtól, Zaječartól a szerb–magyar határig, Horgosig 403 kilométer hosszú. 

Immár érkezik az azeri gáz is 

December 10-én, vasárnap helyezték tehát próbaüzembe a Szerbia–Bulgária interkonnektort. Ez a földgázvezeték 12 hónap alatt készült el. A déli szomszédunk területén található 109 kilométer hosszú vezetéken négy gáznyomás-szabályozó és -mérőállomás található: Pirotban, Dimitrovgradban, Bela Palánkán és Nišben, valamint egy nagy adóvevő állomás Trupale településen. 

A szerbiai szakaszon 94 millió eurós (közel 36 milliárd forintos) beruházást igénylő vezeték Délkelet-Szerbia gázellátását is előremozdíthatja, emellett az ország zöldátállási folyamatát is elősegíti. Déli szomszédunk szerint  

ez az interkonnektor stratégiai jelentőségű, hiszen lehetővé teszi Szerbia különféle forrásokból való, biztosabb és stabilabb gázellátását.  

Az adott vezetéken egyelőre Azerbajdzsánból számítanak földgázra, ugyanis a Bulgartransgasszal aláírt, az interkonnekcióra vonatkozó, valamint az ellátásról szóló szerződése szerint a jövő év végéig onnan 400 millió köbméter földgáz érkezésére számíthat. A megállapodás értelmében a mennyiség 2026-ig éves szinten nem változik, de 2027-től akár a háromszorosára növelhető. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn