Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot A Fitch Ratings 

Szerző: | 2023. december. 17. | Hazai

Töretlen a bizalom hazánk iránt, a Standard and Poor’s múlt heti pozitív döntését követően ma a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósságbesorolását. Ez egy újabb biztató jel, a jelentős hitelminősítők mindegyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot. 

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza   

A Fitch döntése előtt hazánk hitelminősítése a BBB kategóriában volt – ez két szinttel van a bóvli felett. Január óta a hitelminősítés negatív kilátással szerepelt, ami alapesetben azt jelenti, hogy 1-2 éven belül leminősítés következhet. 

Amikor januárban ezt a negatív kilátást megkaptuk, a gazdasági helyzet a mostaninál jóval kedvezőtlenebb volt: a folyó fizetési mérleg jelentős hiányt produkált a magas energiaárak miatt, az infláció 25 százalék felett tetőzött, a gazdaság pedig a technikai recesszió állapotában volt. Ehhez képest  

az elmúlt hónapokban a folyó fizetési mérleg egyensúlyi közeli szinten, néha többletet, néha hiányt mutatva áll, jelentős deficitje eltűnt. Az infláció érdemben csökkent, novemberben 7,9 százalékot tett ki. 

Szeptemberben megtörtént a reálbérfordulat, történelmi mélyponton van az álláskeresők száma, bővül a foglalkoztatottság, a III. negyedévben megindult a gazdasági növekedés, folyamatos az FDI beáramlása, az Államkincstár, az EXIM és az MFB is sikeres kötvénykibocsátásokat hajt végre, az ikerdeficit megszűnt, a külkereskedelmi termékforgalom pedig újra többletet mutat, a nemzetközi tartalékok történelmi csúcson vannak, illetve uniós források is érkezhetnek. 

A gazdaság kikerült a technikai recesszióból és jövőre már dinamikus növekedés jellemezheti. A kormány célja, hogy a gazdasági bővülés újra dinamikus, 4 százalék körüli szintre emelkedjen. 

Mi kell a további növekedéshez? 

Ehhez elsősorban három, egymással összefüggő területen kell előrelépni: az óvatossági motívum oldódásából fakadó fogyasztás bővülésére, a beruházások fokozására, valamint az aktivitási ráta további növelésére van szükség. 

Az óvatossági motívum oldódása, valamint a reálbérek növelése a fogyasztás helyreállását fogja eredményezni, ami végső soron a hazai piacra termelő ágazatok termelésének és beruházásainak bővülésében csapódhat le, ezzel is segítve a belgazdaság megerősödését.  

A kormány célja, hogy a beruházási rátát a GDP-hez mérten 25 százalék fölötti szinten tartsa. 

Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős eredményt ért el a foglalkoztatottak számának és az aktivitás mértékének növelésében, 2010-hez képest mára 1 millióval dolgoznak többen, miközben az aktivitási ráta 56,7 százalékról 67,3 százalékra nőtt a 15-74 évesek körében. A gazdaság visszapattanásához ugyanakkor minden lehetséges munkaerő-tartalékot ki kell használni, hogy még tovább bővüljön a foglalkoztatottság. Emiatt  

az idegenrendészeti törvény, így a vendégmunkások alkalmazásának szigorítása mellett tovább kell aktivizálni a hazai munkaerő-tartalékot, amelynek érdekében a kormány célzott programot fog kidolgozni. 

Mi pozitívum és mi negatívum a Fitch szerint? 

A hitelminősítő negatívumként említi többek között a hasonló országokhoz viszonyított magas adósságot. A negatív kilátást főleg az uniós források körüli bizonytalansággal, az extraprofitadókkal és azzal indokolják, hogy a kedvezményes hitelek gyengítik a monetáris politika transzmisszióját. Tegyük hozzá, hogy ezen kedvezményes hitelek nélkül a hitelezés még jobban befagyott volna, és nem jöhetne létre a hitelminősítő által megdicsért, beruházás alapú növekedés.  

Az értékelés ezt követően negatívumként említi a tervezettnél nagyobb költségvetési hiányt. 

A hitelminősítő pozitívumként említi az erős strukturális mutatókat, a beruházások által vezérelt növekedést, illetve a stabil működőtőke-beáramlást, a csökkenő államadósságot,  

a felszabadított uniós forrásokat, a GDP-növekedés visszatérését, a mérséklődő inflációt,  

a negatív következményektől mentes monetáris lazítást, a külső egyensúly jelenetős javulását, a bankrendszer beavatkozások (kamatstopok, extraprofitadók) ellenére is stabil helyzetét és azt, hogy idén enyhe többlettel zárhat a folyó fizetési mérleg.  

A hitelminősítő a jövőre vonatkozóan felsorol olyan tényezőket, amelyek a minősítés romlásával vagy javulásával járhatnak. Romlást eredményezhet a tartósan lazább költségvetési politika, amely növekvő pályára állítaná az államadósságot, illetve a makrogazdasági politikával kapcsolatos kifogásaik kezelésének elmulasztása, melyben a versenyképesség csökkentését látják. A felminősítéshez ezen tényezők ellenkezőjének kellene bekövetkeznie a hitelminősítő szerint. 

Összességében tehát a Fitch a várt döntést hozta, hazánkat továbbra is befektetésre ajánlja, de megmaradt a negatív kilátás – talán ez utóbbi okozhat némi csalódást.  

A közleményben egyaránt vannak kritikus és dicsérő megállapítások – talán az utóbbiból van valamivel több.  

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn