Fontos európai bank elnökének választották meg a magyar delegáltat  

Szerző: | 2023. december. 20. | Hazai, Világgazdaság

A gazdaságfejlesztési minisztérium közleményben számolt be arról, hogy a Európa Tanács Fejlesztési Bank (CEB) Rusz Harry Alexet választotta a kormányzótanács elnökének. Ez a szervezet legmagasabb szintű döntéshozó testülete. Az elnöki tisztségre Magyarország Európa Tanácshoz akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét egyhangú szavazással választották meg.

A CEB fontos intézmény, hiszen a kormányzótanácsa határozza meg a bank tevékenységének általános irányvonalait, dönt a tőkeemelésekről, emellett jóváhagyja az éves jelentést, a beszámolót és a hitelintézet általános mérlegét. A CEB szakpolitikai tevékenységéhez kapcsolódó operatív feladatokat a bank Adminisztratív Tanácsának keretében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium látja el.

Lóga Máté, a tárca gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára ismertette: 

„A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a kezdetektől fogva kiemelt célként fogalmazta meg, hogy erősíteni kívánja a magyar érdekek érvényesülését a különböző szupranacionális fejlesztési intézményekben, továbbá azt is, hogy hazánk számára a lehető legtöbb fejlesztési forrást próbálja meg biztosítani. Az elmúlt másfél év munkáját rendkívül sikeresnek ítéljük, mivel nemcsak nagymértékű fejlesztési forrásokat tudtunk hazahozni, de immár két nemzetközi pénzügyi intézményben is elnöki pozíciót tudunk betölteni

A párizsi székhelyű CEB Európa legrégebben alapított fejlesztési bankja, amelynek jelenleg 43 tagállama van. A szervezet célja a társadalmi kohézió elősegítése a kontinensen, valamint a szociális egyenlőtlenségek csökkentése, így a befektetései elsősorban az egészségügy, az oktatás, a szakképzés, a kultúra, a lakásépítés területére, a természeti katasztrófák elleni küzdelemre, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására irányulnak. 

Címlapkép: shutterstock

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn