gépgyártó gépgyártás fotó: pixabay

Külpiaci sikereket ért el a hazai gépgyártó

Szerző: | 2023. december. 20. | Hazai

Újraépíti nemzetközi pozícióit a nagy múltú, hazai tulajdonú nehézgépgyártó vállalat. Erre azt követően kerül sor, hogy egy hónap alatt hat új nemzetközi megrendelésről írtak alá megállapodást együttesen 4,3 millió euró értékben a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz) forgógépüzletágának képviselői.  

A teljes mértékben hazai tulajdonú Ganz célja, hogy – a transzformátorgyártási tevékenység sikeres folytatása mellett – 2024-ben tovább növelje az egyedi tervezésű motorok és generátorok előállításának, illetve azok szervizelésének részesedését a vállalat forgalmán belül a patinás magyar márka nemzetközi elismertségének növelése érdekében. 

Hat megrendelést sikerült ugyanis megszereznie az elmúlt hetekben a Ganz forgógépüzletágának a legkülönbözőbb gazdasági szektorokban tevékenykedő nemzetközi vállalatok megbízásából.  

Egy óriási, 6000 lóerős motor gyártása indul el 

Az üzletkötések sorából kiemelkedik annak az észak-amerikai újrahasznosító vállalatnak a megrendelése egy német viszonteladó cégen keresztül, amely egy 6000 lóerős csúszógyűrűs motor gyártására adott megbízást egy nagy teljesítményű aprítóberendezés felállításához. A Ganz életében mérföldkő a feladat, hiszen fennállása óta ez a legnagyobb teljesítményű berendezés, amelyet az újrahasznosító ipar számára készít el.  

A társaság egy 6 MW teljesítményű, csúszógyűrűs motor gyártására és szállítására kapott megbízást egy közel-keleti acélgyártó vállalat számára, amely egy régi, kisebb teljesítményű motort szeretne egy ugyanakkora méretű, de nagyobb teljesítményre képes berendezéssel cserélni. 

Cementipari megrendelést is kapott a magyar gyártó  

Érkezett új megrendelés a cementiparból is, ennek köszönhetően a Ganz egy 1600 kW teljesítményű, egyedi tervezésű motort szállíthat egy spanyol cementgyártó vállalat afrikai üzemébe. A német InterCem Cement AG pedig egyenes három egyedi tervezésű motort rendelt meg a Ganztól a Burkina Fasóban működő cementgyárába: egy a cementmalom működéséhez szükséges 5,7 MW-os csúszógyűrűs, valamint egy-egy a ventilátoros hajtáshoz nélkülözhetetlen 2,7 MW-os és 560 kW-os frekvenciaváltós motort. 

Megrendelések Németországba, Szlovéniába 

Ugyancsak Németországból az ABB vállalat adott jelentős értékű megbízást egy a gerjesztő elektronikához szükséges gépcsoport gyártására, szállítására és helyszíni installálására. Ennek részeként egy 6 MVA teljesítményű, hengeres pólusú szinkrongenerátort gyártanak egy tesztlaboratórium számára. A generátor mellett a lendkereket, a hajtóindító motort és az olajozó berendezést is a Ganz biztosítja. 

A szlovén SIJ Acroni acélgyártól pedig egy meleghengerállvány hajtómotorjának elkészítésére érkezett megbízás. Az 5 MW teljesítményű, hengeres pólusú szinkronmotor gyártása mellett a vállalat felel a motor Jesenice településre történő szállítmányozásáért, az összeszerelésért és a helyszíni tesztek elvégzéséért. 

A 2023 novemberében aláírt új megrendelés értéke együttesen eléri a 4,3 millió eurót. Ez jelentős előrelépést jelent a Ganz forgógépüzletágának életében, és a társaság 2024-ben további növekedésre számít a forgógépek gyártása és szervizelése terén.  

A hazai cég

elsődleges fókuszterülete a megújuló alapú energiatermelés területe, azon belül is a hidrogenerátorok, vízerőművek építése, emellett az acél- vagy cementiparból érkező megrendelésekre is számítanak, valamint az újrahasznosító ipar és a speciális, egyedi gépgyártást igénylő vállalatok megbízásait is várják.  

Azért, hogy a megrendeléseket a megnövekedett igények mellett is hatékonyan ellássa, a gyár új lézervágó és szigetelőgépet kap, és a későbbiekben további technológiafejlesztési célú beruházások várhatóak a Ganz tápiószelei gyártóbázisán. 

„A cég forgógépüzletágának mérnökei olyan magas szintű tudással és műszaki hozzáértéssel büszkélkednek, ami komoly versenyelőnyt jelent az új megrendelések megszerzéséért folyó versenyben. Munkatársaink szakértelme és referenciái kiemelkedők a piacon, emellett a mérnöki csapat tagjai minden egyedi megrendelésre új szakmai kihívásként tekintenek. Ennek köszönhetően olyan egyedi igényekre szabott gépeket is tudunk gyártani, amelyek elkészítését más vállalatok nem vállalják el, ebben rejlik a versenyképességünk kulcsa” – fogalmazott Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója. 

A nagy múltú magyar cég nemcsak a hazai, hanem a külföldi zöldenergia-fordulat megvalósításához is tevőlegesen képes hozzájárulni, illetve rendszeresen végez hosszú távú szerviztevékenységet. A vállalat termékeit, a transzformátorokat, a motorokat és a generátorokat pedig ma már Írországtól Romániáig, Európa legtöbb országában, illetve a közel-keleti államokban is használják. 

Mit érdemes tudni erről a magyar cégről? 

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság közel 300 korábbi munkavállalójával.  

A reorganizáció révén a cég

több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamosberendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok előállítását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szerviztevékenységeket is biztosít.

A cég több mint 400 munkavállalót foglalkoztat, ezáltal a régió egyik legjelentősebb munkaadója. 

A nyitókép illusztráció, forrás: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn