GFM: megnyílt az út az állami támogatások előtt 

Szerző: | 2023. december. 21. | Hazai

Megnyílt az út, hogy a kormány a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében 2024-ben is széles körű állami támogatásokat biztosíthasson – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). 

A friss közlemény szerint az Európai Bizottság jóváhagyta az ideiglenes válság- és átállási keret (Temporary Crisis and Transition Framework, TCTF) 2.1. pontjára vonatkozóan bejelentett magyar „ernyőprogram” módosítását. 

A bizottsági jóváhagyás lehetőséget teremt a kormánynak arra, hogy 2024 első fél évében állami támogatást biztosítson a háború és a káros szankciós negatív politikai hatásainak kitett vállalatok támogatására, a gazdasági növekedés helyreállításának segítésére és a zöldátállás ösztönzésére  

– áll a közleményben. 

Nőttek a támogatási felső határok is 

Az Európai Bizottság november 20-án módosította a TCTF egyes állami támogatási jogcímeit, így az úgynevezett korlátozott összegű támogatások szabályait is, amely számos államilag támogatott program alapját képezte 2023-ban.  

A bizottság döntése ezen támogatási jogcím hatályát  

egyrészt hat hónappal, 2024. június 30-ig meghosszabbította, másrészt megemelte a korlátozott összegű támogatások felső határát az eddigi 2 millió euróról 2,25 millióra (a mezőgazdasági ágazat esetén 250 ezer euróról 280 ezerre, halászati és akvakultúra-ágazat esetében 300 ezereuróról 335 ezerre emelkedtek az értékhatárok)  

– olvasható a közleményben. 

A GFM szerint ahhoz, hogy Magyarország élni tudjon a TCTF módosítása által biztosított lehetőséggel, „ernyőbejelentést” kellett tennie, és azt a bizottságnak jóvá kellett hagynia.  

A bizottság jóváhagyása tehát megnyitotta az utat az előtt, hogy a kormány 2024 első fél évében is széles körű állami támogatásokat biztosíthasson (hitelprogramok, illetve vissza nem térítendő támogatások nyújtása) a magyar vállalkozásoknak a versenyképességük megerősítése és a teljesítményük növelése érdekében. 

Mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy 2024-ben a kormány helyreállítsa és újra dinamikus növekedési pályára állítsa a gazdaságot – értékelte a GFM. 

Forrás: GFM, MTI

Borítókép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn