Amikor az észt miniszterelnök is NATO-főtitkár akart lenni 

Szerző: | 2023. december. 22. | Geopolitika

Az év végéhez közeledve összegyűjtöttük a legnépszerűbb cikkeinket. E november 16-i írásunk a tizedik legtöbbet kattintott volt 2023-ban. Azt írtuk, hogy Kaja Kallas szerint Ukrajna nyeri a háborút, aki pedig mást állít, az oroszbarát. Európa egyik leghipokritább kormányfője csúcsra járatta az ambícióit.

Az eredetileg november 16-án megjelent cikkünk szerint Washingtonba utazott Kaja Kallas észt miniszterelnök, hogy a kicsi, katonai erejét tekintve teljesen elhanyagolható- balti állam minden tekintélyét latba vetve meggyőzze a szkeptikus republikánus képviselőket: az ukrajnai háborúba befektetni továbbra is kötelessége az Egyesült Államoknak, hiszen az ukrán siker borítékolható. 

Ezt írtuk: a Politico által szervezett védelmi szimpóziumon a kormányfő határozott igennel felelt arra a kérdésre, elvállalná-e a NATO főtitkári pozícióját Jens Stoltenberg távozása után.  

Kallas neve nem először merül fel a szövetség vezetése kapcsán: az utóbbi hónapokban egyre több hír kering arról, hogy a következő főtitkárnak nőnek kell lennie. A pletykák szerint Zuzana Čaputová szlovák, Kolinda Grabar-Kitarović volt horvát elnök, Mette Frederiksen dán kormányfő, valamint Kaja Kallas esélyes a posztra. Az egyetlen férfi, aki eddig óvatosan beszállt a ringbe, az a posztjáról most távozó holland miniszterelnök, Mark Rutte volt, aki finoman közölte, „rendkívül érdekesnek” találná a feladatot, és örömmel vállalná, ha felkérnék rá. 

További részletek: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn