Ilyen árakra számíthatunk a karácsonyi bevásárláskor 

Szerző: | 2023. december. 22. | Hazai

Karácsony előtt mindenki igyekszik bevásárolni élelmiszerekből is.  Ezúttal azt vizsgáltuk, hogy mit, hol és mennyiért tudunk az ünnep előtti utolsó napokban beszerezni.

Hogyan vásárolunk mi? 

Sokan vannak úgy, hogyha tehetik, akkor csak egy nagyobb szupermarketbe mennek be, amennyiben élelmiszer-vásárlásról van szó. Mondván, hogy az idő pénz, és inkább kifizetik az időnként borsosabb árat, mintsem, hogy 2-3 helyen kelljen parkolót keresni és a kasszánál sorban állni az ünnepi időszakban.  

Ezzel ellentétben sokan vannak azok is, akik az ünnepek előtt vadásszák az akciókat a mobilappok, a kuponkódok és az akciós újságok segítségével. Ők jobbára már a boltba indulás előtt összeválogatják, hogy mire van szükségük, és hogy a kívánt termékeket hol tudják a legkedvezőbb áron megvásárolni.  

Az idei évben is elsősorban a Lidl, az Aldi, a Penny, az Auchan vagy a Tesco található a kedvezőbb árfekvésű ajánlatokat kínáló áruházláncok között, ha az átlagos fogyasztói kosarakat nézzük. De persze az olyan a hazai láncok, mint a Coop vagy a CBA is rengeteg ünnepi akcióval igyekszik a vásárlókat csábítani.  

Ha pedig egy gyorsabb megoldásra vágyunk az akciós újságok böngészése helyett, akkor érdemes az arfigyelo.gov.hu weboldalra kattintani, ahol mindenki nyomon követheti az élelmiszerárak változását.

A legszükségesebb hozzávalók és ezek jellemző ára 

Mégis mi szerepel azon a bizonyos élelmiszerlistán, amit az ünnepek alatt meg szeretnénk venni? A süteményekhez szükséges liszt, olaj és cukor biztosan minden olyan vásárló listáján rajta van, aki sütni tervez az ünnepek során. De ezek most mennyibe kerülnek?  

A liszt a mostani akciók alapján a Lidlben, a Pennyben és az Aldiban is 139 forint, míg az olaj szintén ezekben az üzletekben a legolcsóbb, 479 forint/l. A cukor azonban a Lidlben és az Aldiban a legolcsóbb, 299 forint. 

A főételekhez szükséges hozzávalókat sokan szeretik a piacon, a hentesnél vagy kisebb boltokban megvásárolni, ami olykor drágább, de jobb minőségűnek tűnhet. Ilyen termék például a hal, a hús, a krumpli és a tojás.  

De ha mégis egy nagy üzletláncban szeretnénk megvenni ezeket, akkor a krumpli esetében a Lidl és az Aldi a legkedvezőbb áru (137 forint/kg) és a legjobb minőségű választás. Míg a ponty 2749 forint/kg áron az Auchanban éri meg a legjobban, a tojás, a sertés- és csirkehús vásárlása esetén a Lidl és az Aldi a leginkább pénztárcabarát megoldás.  

Néhány alapvető termék ára az ünnepek előtti héten  

Termék/ üzlet  Aldi  Lidl  Penny  Auchan  
Tojás  42 Ft/db  41 Ft/db  50 Ft/db  65 Ft/db  
Burgonya (piros)  279 Ft/kg  137 Ft/kg  137 Ft/kg  314 Ft/kg  
Sertéskaraj  2079 Ft/kg  2249 Ft/kg  2799 Ft/kg  2399 Ft/kg  
Csirkemell  1369 Ft/kg  1619 Ft/kg  1619 Ft/kg  1629 Ft/kg  
Sajt (trappista)  2390 Ft/kg  2390 Ft/kg  2850 Ft/kg  2499 Ft/kg  
Árak összehasonlítása

Megjegyzés: 

Az árakat böngészve kijelenthetjük, hogy az arfigyelo.gov.hu rendszert használva valóban gyorsabban fel tudjuk mérni, hogy mit hol érdemes megvásárolni, és az is jól látszik, hogy megéri hosszabb időt szánni a termékek beszerzésére és több nagyobb szupermarketet meglátogatni egy nagybevásárlás esetén. Hiszen az egyes árucikkek között lényeges árkülönbséget tapasztalhatunk.   

Forrás: arfigyelo.gvh.hu és akciós újságok; 2023. december 19–20.   

Címlapkép: shutterstock

A Makronóm Intézet időről időre felméri az élelmiszerártrendeket, legutóbb ősszel végeztek ilyen felmérést, amelyet itt olvashatnak:   

  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn