Kibővül a Széchenyi Kártya Program, tovább erősítenék a magyar kkv-kat  

Szerző: | 2023. december. 22. | Hazai

A 2023-as az inflációcsökkentés, a 2024-es a növekedés helyreállításának az éve, így a dinamikus gazdasági bővülés, valamint a magyar kkv-k további megerősítése érdekében a kormány nevében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Széchenyi Kártya Program Max Plusz újabb kibővítéséről döntött – közölte közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.  

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte: a kormány célja, hogy a beruházási rátát a GDP-hez mérten 25 százalék fölötti szinten tartsa, ezt szolgálja a Széchenyi Kártya Program mostani bővítése is, amely hozzájárul új fejlesztések megindításához és a zöldátállás elősegítéséhez. 

Négy intézkedésről született határozat, amelyet januártól hirdetnek meg, jelentős segítséget nyújtva a vállalkozásoknak stabilitásuk megőrzéséhez, versenyképességük megerősítéséhez és a teljesítményük növeléséhez: 

1. A fuvarozói szektor vállalkozásai számára a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és Likviditási hitel esetében a maximálisan felvehető hitelösszeg nagysága megemelkedik, az árbevétel eddigi 25 százalékáról 35-re.  

2. A Széchenyi Beruházási és Agrár Széchenyi Beruházási Hitelek esetén a felvehető kölcsön maximális összege a jelenlegi 1 milliárd forintról 1,4 milliárdra emelkedik.  

3. A Széchenyi Beruházási Hitelen belül a zöldberuházási hitelcélok esetén az ügyfél által fizetendő nettó ügyfélkamat szintje a jelenlegi 5-ről 1,5 százalékra csökken.  

4. A Széchenyi Mikrohitel termék esetén a maximálisan felvehetői hitelösszeg nagysága 50 millió forintról 100 millióra növekszik, az ügyfélcsoportszintű limit ezzel összhangban legfeljebb 200 millió forintra nő, valamint a termék hitelcéljai közé a tisztán elektromos járművek is bekerülnek – maximum nettó 25 milliós vételárkorlát mellett.  

A kormány korábbi döntése értelmében jövőre is a 2023-ban érvényes feltételek és termékstruktúra marad érvényben, azaz a Széchenyi Kártya Program 2024-ben is a futamidő végéig fix, 5 százalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a hazai kkv-k számára. Ez a program érdemben járul hozzá a gazdaság és a vállalkozások versenyképességének fejlesztésén keresztül a munkahelyek, valamint a családok megvédéséhez. 

A 2023 elején elindult Széchenyi Kártya Program Max Plusz keretében az idén december 18-ig közel 51 ezer hitelkérelmet fogadtak be mintegy 2100 milliárd forint értékben, ebből közel 1250 milliárdnyit tesz ki a leszerződött kölcsönök állománya.  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn