Valóban drága a budapesti adventi vásár? Utánajártunk 

Szerző: | 2023. december. 23. | Hazai, Társadalom

A Makronóm kilátogatott a Vörösmarty téri adventi vásárra és összegyűjtött pár árat. Vajon valóban drága az idei vásár? 

A főváros – ha nem az ország – egyik legnépszerűbb adventi vásárának helyszínén, a Vörösmarty téren, a Váci utca felőli oldalon egy szépen feldíszített hatalmas karácsonyfa fogadja a látogatókat. A tér közepén álló Vörösmarty-szobrot egy nagy „hógömbbe” burkolták, ekörül állították fel a standokat. 

Csak az élelmiszerárak növekedtek látványosan 

A vásárban szokás szerint minden jó megtalálható: forralt bor, puncs, rétes és különféle ünnepi vásárfiák, sőt a közelben még korcsolyázásra is van lehetőség. Az idei árak pedig érezhetően inkább csak az élelmiszerek esetén magasabbak, mint a korábbi években. Például a bécsivel összevetve még mindig sokkal kedvezőbbek.  

Milyen árakkal találkozhatunk a 2023-as budapesti adventi vásáron? 

Termék, szolgáltatás Fellelt árak (forinttól) 

Forralt bor (3 dl): 1650  

Rétes (több ízben): 1500 

Kisebb díszek, ünnepi vásárfia: 800–1200 

Nagyobb díszek, kerámiák: 5000 

Egytálételek: 5500 

Jégpálya (felnőtt belépő): 1950  

Jégpálya (18 év alatt): 1500 

(Forrás: Makronóm-gyűjtés) 

Már a Deák Ferenc téri evangélikus templom közelében adventi, karácsonyi hangulat fogadja a látogatókat. A körút mentén felállított jégpálya körül pedig van lehetőség forralt bor, puncs és kürtőskalács vásárlására is. 

A forralt borok natúr és különféle ízesített formában is kaphatók, 3 deciliter 2500 forinttól. Ugyanilyen adag puncs és egy kürtőskalács ára is ekörül mozog a jégpálya mellett. 

A jégpályára 1950 forint a belépő, a 18 éven aluliak 1500, míg az ennél idősebbek 1950 forintért tudnak korcsolyát is bérelni. A zsúfoltságtól itt még nem kell tartani a délutáni órákban, a korcsolyázók kényelmesen elférnek, köszönhetően a jégpálya viszonylag nagy területének. 

A Vörösmarty tér jobb oldalán a kézműves standok állnak. Itt mindenféle apró kézműves ékszereket, mágneseket, karácsonyi és konyhai díszeket, tányérokat, bögréket lehet vásárolni. A kisebb termékek 800–1200 forintért elérhetők, míg egy-egy kidolgozottabb nyaklánc vagy díszes karácsonyi bögre 5000 forinttól kezdődik. 

Amennyiben a téren felállított hangszórókból szóló kellemes ünnepi hangulatú dalokat hallgatva átsétálunk a másik oldalra, ott már az éhségünket és a szomjunkat is tudjuk csillapítani az ajándékok beszerzése után. 

A forralt bor és puncs mellett a sült kolbászt, a töltött káposztát, a bejglit vagy a rétest is megkóstolhatjuk. A forralt bor ott olcsóbb is, mint a jégpálya környékén: 3 dl már 1650 forintért vásárolható. Itt is többféle ízesítésből választhatunk, ezek azért már drágábbak, mint az alapváltozat.  

A komolyabb ételek, mint például egy adag töltött káposzta 5500 forintnál kezdődnek, de jó adagok és szépen elkészítve kaphatók. 

Több rétesstand közül is választhatunk, egy adag rétes már 1500 forintért is kapható, szintén mindenféle ízben: van mákos, túros, almás, valamint különlegesebb ízek is. 

Sok helyen csak kártyával lehet fizetni, így nem érdemes nagyobb összegű készpénzt magunkkal vinni, de ez legalább megkönnyíti a vásárlást mind biztonság, mind gyorsaság szempontjából. 

Összességében elmondható, hogy a karácsonyi vásáron is érződik sajnos az infláció hatása.. 

A hangulat persze szerencsére Budapesten a régi maradt: meghittség, bájosság, a forralt bor, a finom ételek illata hatja át a Vörösmarty téri adventi vásárt.

Európai szinten drágább a budapesti adventi vásár?

Ebben a brit cikkben számos nagyváros karácsonyi vásárainak az árait hasonlítják össze, amelyből kiderül az is, hogy a bécsiek igen magasak. Persze azt sajnos nem mondhatjuk el, hogy Budapest olcsó, de az, hogy az alábbi összeállításban a középmezőnyben vagyunk, a fővárosunk magas renoméját is tükrözi. 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn