Az új mesterségesintelligencia-eszköz képes megmondani, hogy kit érdemes műteni és kit nem 

Szerző: | 2023. december. 24. | Innováció, Technológia

A Cedars-Sinai Smidt Szívintézet kutatói és két másik intézmény munkatársai által kifejlesztett mesterségesintelligencia (MI)-eszköz képes pontosan megjósolni, hogy a betegek hogyan fognak viselkedni a műtétek és eljárások után.  

A The Lancet Digital Health című szaklapban közzétett eredmények három egészségügyi rendszer betegeinek az adatait tartalmazzák: Cedars-Sinai, Stanford Egyetem és Columbia Egyetem. A vizsgálatban részt vevő összes beteg sebészeti beavatkozáson esett át. 

A kutatók ezen az elektrokardiogramokon képeztek ki egy mesterségesintelligencia-modellt. A vizsgálat során elektródákat helyeznek a bőrre, hogy mérjék a szív elektromos aktivitását és felmérjék a működését. 

A kutatók a betegek beavatkozás előtti elektrokardiogramjait összehasonlították a beavatkozás utáni eredményeikkel, és arra kérték az algoritmust, hogy találjon összefüggéseket vagy mintákat az elektrokardiogram hullámformáiban. 

Ez az első elektrokardiogram-alapú mesterségesintelligencia-algoritmus képes megjósolni az operáció utáni halálozás valószínűségét, ezzel pedig segít döntéseket hozni az orvosoknak például abban, hogy a kockázatokat figyelembe véve érdemes-e megműteni a beteget. 

A legtöbb pácienst alacsony kockázatúnak minősítették, azonban azoknál, akiket az algoritmus magas kockázatúként azonosított, közel 9-szeresére nőtt az operáció utáni halálozás valószínűsége. 

„Jelen állás szerint a klinikusok csak megközelítőleg képesek megjósolni a beteg műtét utáni jövőjét – mondta David Ouyang, a Cedars-Sinai oktatója. – A jelenlegi klinikai kockázat-előrejelző eszközök nem elég jók. Ez a mesterségesintelligencia-modell azonban felhasználható lenne annak pontos meghatározására, hogy mely betegeknél érdemes elvégezni a beavatkozást és mely betegek túl betegek hozzá”. 

Dr. Christine M. Albert, a Smidt Szívintézet kardiológiai osztályának vezetője kiemelte, hogy szerencsére többféle megoldás is létezik a szívműtétre. A mesterséges intelligencia pedig nemcsak a halálozási valószínűség kiszámításában lehet hasznos, hanem megoldást is javasolhat ezekhez az operációkhoz. 

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogyan lehetne az algoritmust egy olyan webes alkalmazássá alakítani, amely széles körben elérhető lenne az orvosok és a betegek számára. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn