Amikor hazahívták az ukrán asszonyokat  

Szerző: | 2023. december. 25. | Háború

Az év végéhez közeledve összegyűjtöttük a legnépszerűbb cikkeinket. Ez a július 27-i írásunk a hetedik legtöbbet kattintott volt 2023-ban. Azt írtuk, hogy ha az ukrán menekült nők valamennyien úgy döntenének, hogy nem térnek vissza hazájukba, az évi 20 milliárd dollárjába kerülne Ukrajnának. A kormány máris kampányba kezdett.

Az eredetileg július 27-én megjelent cikkünkben így fogalmaztunk: „Mintegy hatmillió ukrán hagyta el hazáját a háború kitörése óta. Mivel a 18 és 60 év közötti férfiak zöme nem hagyhatja el az országot, a menekültek 68 százaléka nő (ebbe a gyermekek is beletartoznak, a felnőttek között még nagyobb a nemek közötti egyenlőtlenség). A munkaképes menekült nők száma valahol 2,8 millió körül mozog, ha pedig nem sikerül őket rábeszélni a hazatérésre és a munkába állásra, az a Bloomberg számításai szerint a háború előtti Ukrajna GDP-jének 10 százalékába, vagyis évi 20 milliárd dollárba kerülne. Összehasonlításképpen: az EU által Ukrajna állami működtetéséhez javasolt segélyösszeg jelenleg évi 14 milliárd dollár.” 

Ezt írtuk: Tetyana Berezsna ukrán gazdasági miniszterhelyettes úgy fogalmazott: az igazi győzelem az lenne, ha a családok Ukrajnában egyesülnének újra, nem pedig külföldön. Szerinte az ukrán kormány egyik legfontosabb feladata, hogy a nők visszatérjenek férjükhöz. (Azt már nem tette hozzá, hogy az esetek óriási hányadában a nőknek már nem lesz kihez hazatérni.) 

További részletek: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn