Jelentősen nőttek decembertől a legkisebb bérek  

Szerző: | 2023. december. 27. | Hazai

Az idei évben a bérmegállapodásnak köszönhetően példa nélküli módon már december elsejétől emelkedtek hazánkban a kötelező legkisebb bérek. Ez közel 1 millió munkavállalót érint: a minimálbér 15 százalékkal, 266.800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326.000 forintra növekedett.

Idén már december elsejétől emelkedtek a kötelező legkisebb bérek Magyarországon, a bérmegállapodásnak köszönhetően. A minimálbér és a szakmunkás minimálbér (garantált bérminimum) emelése közvetlenül közel 1 millió dolgozót érint. Az előrehozott béremelésekkel a magyar családok anyagi helyzete tovább javulhat, ami a fogyasztás növekedéséhez és ezáltal a gazdasági növekedés helyreállításához is hozzájárul.  

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán történt megállapodás alapján, a kormány döntésének megfelelően – a szokásosnál egy hónappal korábban – már 2023. december 1-től emelkedtek a legkisebb keresetek. A minimálbér 15 százalékkal, 266.800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326.000 forintra növekedett. A Gyurcsány-korszakhoz képest tehát  

már több mint három és félszeresére nőttek a legkisebb keresetek, ezzel Magyarország az unión belül a 4. legnagyobb mértékű növekedést érte el 2010 óta.  

A minimálbérekkel párhuzamosan a magasabb kategóriákba tartozó bérek is folyamatosan növekedtek, a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már közel háromszor több fizetést visz haza, miközben 1 millióval dolgoznak többen, és a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélypontra süllyedt Magyarországon.  

Az infláció visszaszorításának köszönhetően ráadásul szeptembertől újra emelkednek a reálbérek is, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. 

Kapcsolódó cikkünk: 

Borítókép: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn