Hét évtized klímapusztítása egyetlen ábrán

Szerző: | 2023. december. 27. | Kiemelt, Klímaváltozás, Zöldgazdaság

Csak Kínában 1950 óta 4500 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás. Van miért kapkodni a világnak.

A globális szén-dioxid-kibocsátás 1950 óta a hatszorosára nőtt. A Visual Capitalist egyetlen ábrára helyezte a világ légszennyezésének döbbenetes nagyságát, a legnagyobb kibocsátó országokkal együtt. (1950 előtt még igen kevés állam mérte a kibocsátást, ezért tartják az azóta eltelt időt a releváns időszaknak.)

A legnagyobb kibocsátók

Amint az alábbi infografikán is látható, a mért időszak kezdetén, az 1950-es években egyértelműen az Egyesült Államok és Európa (pontosabban a későbbiekben az EU-t létrehozó országok) voltak a legnagyobb szennyezők, a globális kibocsátás 70 százalékáért felelve.

A helyzet akkor változott meg, amikor Kína a 70-es években nekilátott a gazdasági átalakításának, különös tekintettel Teng Hsziao-ping új gazdasági stratégiájára, amely a szennyezés robbanását is előidézte: 1950 és 2000 között a kínai szén-dioxid-kibocsátás 4500 százalékkal nőtt, és végül elérte az éves 3,6 milliárd tonnát.

Hasonló volt a helyzet a háború után Japán, India és úgy általában az egész ázsiai régió esetében: szinte nincs ország, amely 50 év alatt 1000 százalék alatti kibocsátásnövekedést tudott volna produkálni.

Visual Capitalist
Visual Capitalist

Lassú gyengülés

Az ezredforduló után a szén-dioxid-kibocsátás növekedési üteme lassulni kezdett, ugyanakkor 2000 és 2022 között évi 25 milliárd tonnáról még így is 37 milliárdra nőtt, ami történelmi csúcsot is jelentett. (Jelenleg az USA és Kína a két legnagyobb szennyező, a globális szennyezési mutatók 40 százalékáért ők a felelősek.)

Az ENSZ legutóbbi jelentése szerint azonban a csökkenő tendencia nem fogja időben megállítani azt a folyamatot, amely a klímacélok elérésének alappilléreként számontartott 1,5-2 fokos hőmérséklet-emelkedés túllépéséhez vezet. Az elemzők a jelenlegi kibocsátási tényezőket és a terveket figyelembe véve 3 fokos növekedést tartanak valószínűnek, ami nagyon rossz hír a bolygó klímájára és az emberiségre nézve.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn