Újabb korrupciós botrány Ukrajnában

Szerző: | 2023. december. 27. | Háború, Kiemelt, Társadalom

Ezúttal a tüzérségi lőszereket számlázták túl a védelmi minisztérium tisztviselői, 40 millió dollárt keresve az apró trükkel.

Miután Magyarország egyik kifogása Ukrajna EU-s csatlakozási tárgyalásainak megkezdése ellen éppen a tomboló, rendszerszintű ukrán korrupció volt, érdemes figyelni azokat a híreket, amelyek a sorozatos, legfelsőbb szintű lopásokról és félreszámlázásokról szólnak.

A közvéleményhez természetesen csak a valóban kirívó botrányok híre jut el. Zelenszkij éppen ezekkel demonstrálja, hogy mennyire komolyan veszi az EU, a NATO, a Világbank és az IMF egyik prioritásként kezelt segélyezési feltételét: a korrupció felszámolását.

Hogy a karácsonyi időszak se teljen el balhé nélkül, az ukrán védelmi tárca ismét beletenyerelt egy elég súlyos ügybe. Nem először persze: a minisztérium újra és újra a figyelem középpontjába kerül a túlszámlázások útján ellopott pénzek miatt, olyannyira, hogy az ukrán elnök végül már magát Reznyikov minisztert is kénytelen volt kirúgni hivatalából.


A tüzérségi lövedékek vastagon fogó ceruzája

Amikor a közelmúltban elfoglalta hivatalát, az új védelmi miniszter, Ruszten Umerov egyik legfontosabb ígérete éppen a korrupció elleni könyörtelen küzdelem volt. Az új seprű meg is kezdte a munkát: a hírszerzés és az ukrán ügyészségi munka együttes munkájának köszönhetően kiderült, hogy a tárca egyik főosztályvezetője és alkalmazottai egyszerűen túlszámlázták a beszerzéseket a tüzérségi lövedékek esetében, amivel 40 millió dolláros pluszt okoztak a kiadási tételben – és ugyanennyit a saját zsebük tekintetében.

A történet azért különösen érzékeny, mert Ukrajna éppen a tüzérségi lövedékek terén áll egyre rosszabbul, miután az amerikai készletek esetében jelenleg Izrael élvez elsőbbséget, míg az Európai Unióról ismét kiderült, hogy szeret ráígérni az Egyesült Államok ajánlataira, de annak kivitelezéséhez már nincsen kapacitása.

A mostani incidens kapcsán egy tisztviselőt letartóztattak, többeket pedig azonnali hatállyal kirúgtak. Az ügyben esetlegesen még érintett alkalmazottakat poligráfos vizsgálatnak vetik alá – közölte a védelmi minisztérium vezetése.

***

Kapcsolódó:


Nyitókép: Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter
MTI/EPA/Shawn Thew

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn