Íme a világ 40 legnagyobb védelmi költségvetése

Szerző: | 2023. december. 27. | Geopolitika, Háború

Az év végéhez közeledve összegyűjtöttük a legnépszerűbb cikkeinket. Ez a július 16-ai írásunk az ötödik legtöbbet kattintott volt 2023-ban. Megírtuk, hogy 2022-ben a globális katonai kiadások történelmi rekordot döntöttek: 2200 milliárd dolláron állt meg a számláló.

Az eredetileg tehát július 16-án megjelent cikkünkben így fogalmaztunk: „Az ukrajnai háború mindent felforgatott a globális védelmi költségvetések területén. Az államok (különösen az európaiak) olyan eszeveszett fegyverkezésbe kezdtek, amelyhez hasonlót utoljára a 2. világháborúban láthattunk. Az eddig keveset költő országok sokkal többet áldoztak védelmi kiadásokra, az egyébként is bő katonai költségvetéssel rendelkezők pedig tovább bővítették a büdzséjüket. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) által közzétett adatok szerint 2022-ben a globális katonai költségvetések minden idők legmagasabb szintjére, 2,2 billió (azaz 2,2 ezer milliárd) dollárra lőttek ki.” 

Ezt írtuk: „A listát természetesen az Egyesült Államok vezeti, amely 876,9 milliárd dollárjával a globális katonai költségek 39 százalékát tudhatja magáénak. Szintén nem jelent meglepetést Kína második helye, Peking 292 milliárdot áldozott védelmi kiadásokra, 13 százalékkal járulva hozzá a globális mutatókhoz, míg a harmadik helyen a háborúra költő Oroszország áll, a maga 86,4 milliárd dollárjával. Szintén bólinthatunk a folyamatosan védelmi költségvetést bővítő India negyedik helyére, és nem okozott nagy meglepetést Szaúd-Arábia ötödik és Nagy-Britannia hatodik helye sem.” 

 További részletek: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn