Örülhetnek a magyar vállalkozások – újabb támogatásról döntött a kormány 

Szerző: | 2023. december. 29. | Hazai

Óriási érdeklődés mutatkozott a szeptemberben bejelentett Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) iránt, ezért a kormány a magyar vállalkozások megerősítése érdekében arról döntött, hogy a program keretösszegét 6-ról 33 milliárd forintra emeli, tehát további 27 milliárd forinttal támogatja az élelmiszeripari vállalkozások versenyképességének növekedését, az élelmiszeripari beruházások és kapacitások bővítését.

A kormány döntésének köszönhetően 78 magyar vállalkozás kaphat támogatást, összességében pedig több mint 45 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a programnak köszönhetően. Többek közt olyan beruházások, mint a gyártósorok beszerzése, zöldenergia-fejlesztés, csomagolásfejlesztés, raktárbővítés, hűtéstechnikai fejlesztések. 

A programra összesen 114 pályázatot nyújtottak be a cégek. A pályázatokban bemutatott fejlesztések szinte egytől egyig nagyon értékes, a nemzetgazdaság szempontjából is hasznos projekteket, beruházásokat tartalmaztak.  

A pályázók kilenctizede 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás volt, miközben a pályázók kétharmada kevesebb mint 100 főt alkalmaz, azaz feltörekvő vállalkozásnak számít. 

Mivel az ígéretes támogatási igények jóval meghaladták a rendelkezésre álló 6 milliárd forintos keretet, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a kormány annak jelentős mértékű megemeléséről döntött. 

A fejlesztések révén a hazai, alacsonyabb hozzáadott értékű termékstruktúrával működő beszállítók magasabb hozzáadott értékű termékek fejlesztését, gyártását kezdhetik meg.  

A támogatott vállalkozások új, modern, ipar 4.0 technológiák alkalmazásával, innovációval és kutatási-fejlesztési tevékenységgel javíthatják hatékonyságukat és termelékenységüket, a technológiai szintlépésnek köszönhetően pedig nő versenyképességük.  

Fontos a már bizonyított, feltörekvő cégek versenyhelyzetben tartása annak érdekében, hogy a szintlépésük ne akadjon meg a nehéz gazdasági környezet miatt, ne halasszák el fejlesztéseiket, és ne maradjanak el technológiai szinten az Európai Unió többi tagországának beszállítóitól. 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn