Törvény fogja tiltani, hogy az USA elnöke kiléphessen a NATO-ból

Szerző: | 2023. december. 29. | Háború, Kiemelt, Makronóm Morzsa

Az Egyesült Államok törvényhozása máris az új Trump-korszakon tűnődik, ezért gyorsan hoznak egy szabályt, amely megtiltja a mindenkori elnöknek, hogy egyszemélyi döntéssel kilépjen a NATO-ból.

Vannak mostanában sokkal nagyobb problémái is az amerikai törvényhozásnak, mint az elnöki jogkör felülvizsgálata, a kampány berobbanásával és a közvélemény-kutatások eredményeinek ismeretében azonban fél szemmel már mindenki Donald Trump esélyeit lesi.

A volt (és sanszos, hogy leendő) amerikai elnök és a NATO viszonya meglehetősen megromlott a múlt évtized utolsó éveiben. Trump tajtékzott amiatt, hogy az európai tagállamok nem tudják és nem is akarják elérni a vállalásukat, azaz a GDP-jük 2 százalékának védelmi célokra fordítását. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy az elnök több alkalommal is a kilépéssel fenyegetőzött a szövetségből – ez a húzás gyakorlatilag a NATO végét és Európa biztonsági összeomlását jelentette volna.

Nincs önálló ugribugri!

Hogy a jövőben hasonló jelenetekre ne kerülhessen sor, a kongresszus a napokban elfogadta azt a jogszabályjavaslatot, amely megtiltja a mindenkori elnöknek, hogy egyoldalúan kilépjen a NATO-ból.

A dolog érdekessége, hogy a törvény kétpárti konszenzussal született, sőt a javaslatot is egy demokrata és egy republikánus szenátor nyújtotta be közösen. A rendelkezés megerősíti a kongresszus elkötelezettségét a NATO mellett, hangsúlyozza az Egyesült Államok támogatását a szövetség irányába, amelyet „a nemzetbiztonság alapjának” tekint, illetve „erős üzenetet küld az autoriter rezsimeknek szerte a világon arról, hogy a szabad világ egységes marad”.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Trump elnök a NATO brüsszeli csúcsértekezletén, 2018. július 12-én.
MTI/EPA/Christian Bruna

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn