A New York Times beperelte az OpenAI-t

Szerző: | 2023. december. 30. | Kiemelt, Technológia

Megindul az első nagy médiaper: az amerikai lap szerint az OpenAI és a Microsoft cikkek millióit lopta el, hogy azokkal fejlesszék a chatbotokat, vagyis más szellemi tulajdonával élnek vissza a profit érdekében.

A The New York Times az első nagy médiavállalat, amelyik pert indít az OpenAI és a Microsoft ellen. A cég szerint a techóriások a mesterséges intelligencia tanítására egyszerűen ellopják szellemi, egyébként jogi védelem alatt álló termékeit, a chatbotok pedig a több millió cikk információhalmazának segítségével generálnak saját tartalmat – amelyek valójában az eredeti szerzők művei.

A cég keresete szerint a chatbotok ezzel gyakorlatilag az eredeti produktumok konkurenciájává válnak, mégpedig szimpla lopás révén – ezzel pedig súlyos veszélybe sodorják a médiaszolgáltatót. Bár a NYT nem nevezett meg konkrét összeget kártérítési követelésként, a vállalat több milliárd dolláros veszteségről beszél.

Közönséges bűnözők?

A médiavállalatok körében egyre nagyobb a frusztráció amiatt, hogy a techcégek engedély vagy bármiféle szerződés és ellenszolgáltatás nélkül használják tartalmaikat a chatbotok tudásbázisának növelésére, amelyekből aztán másodpercek alatt képesek új (de nem eredeti) cikket vagy fotót előállítani.

Ahogyan a NYT keresetében fogalmazott: „A vádlottak jogellenesen használják fel a The New York Times munkáját egy konkurenciát jelentő mesterséges intelligencia fejlesztéséhez, ezzel pedig veszélybe sodorják a lap alaprendeltetésének megfelelő szolgáltatásnyújtását”. Az újság szerint tehát

a Microsoft és az OpenAI a The New York Timesba fektetett hatalmas befektetést használja ki gátlástalanul, amikor engedély nélkül reprodukálja szellemi termékeit.

A kiadók világszerte folyamatosan tárgyalnak az MI-vállalatokkal, hogy megállapodjanak abban, milyen feltételekkel lehet tartalmaikat felhasználni. A német Axel Springer például évi több tízmillió eurós szerződést kötött, hogy kiadványainak produktumát (többek között a Bildét, a Politicóét és a Business Insiderét) az OpenAI bemagoltassa a ChatGPT-vel.

A The New York Times keresetében azt írja, hogy ilyen megbeszélések az ő kiadójával is folytak, ám azok eddig nem vezettek eredményre – ennek ellenére az OpenAI a tárgyalások alatt is szisztematikusan folytatta a lap „kifosztását”.

A bűvös szó: átalakítás

A NYT ugyan az első nagy médiavállalat, amely óriáspert indít az OpenAI ellen, de az MI-cég már eddig is jogászok seregét foglalkoztatta a bíróságokon ugyanezen vádak, vagyis a szerzői jogok megsértése miatt. Szeptemberben bestseller írók egy csoportja (köztük a Trónok harca írója, George R.R. Martin és John Grisham) indított jogi eljárást, azzal vádolva a vállalatot, hogy „szisztematikusan és ipari méretekben” lopja mások szerzői joggal védett termékeit.

Az OpenAI védekezésének minden esetben ugyanaz az alapja. A vállalat azzal érvel, hogy a nyílt források az interneten a „méltányos használat” alapelvét figyelembe véve használhatóak fel, vagyis azáltal, hogy egy szabadon hozzáférhető szöveget egy algoritmus „átalakít”, tulajdonképpen saját tartalmat hoz létre, így már nem tartozik a szerzői jog kategóriájába és nem is sértheti azt.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn