Már a nyáron megnémult Brüsszel a kínai csapástól

Szerző: | 2023. december. 31. | Geopolitika, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az év végéhez közeledve összegyűjtöttük a legnépszerűbb cikkeinket. Ez az július 10-i írásunk messze a legtöbbet kattintott cikkünk volt 2023-ban. Azt írtuk, hogy „sem Ursula von der Leyen, sem az EU kereskedelmi biztosa, sem más nem tud reagálni a kínai exportkorlátozások bejelentésére. A döbbenet akkora Brüsszelben, hogy napok óta elemzik a helyzetet”.

Az eredetileg tehát július 10-én megjelent cikkünkben így írtunk: „Brüsszel semmit nem tud reagálni a Kína által a napokban bejelentett exportkorlátozásra, amelyet Peking két, a zöldátállásban nélkülözhetetlen kritikus ásvány, a gallium és a germánium kapcsán vezetett be. Szó szerint semmit, az Európai Bizottság illetékesei ugyanis a teljes hallgatásba menekültek. Az ügyre rálátók szerint teljes a döbbenet Brüsszelben, ami azért igencsak meglepő.” 

Kifejtettük azt is, hogy az Európai Unió addig hajtogatta a „kockázatmentesítés” kifejezést (amely Kína világkereskedelmi szerepének visszaszorítását jelenti a gyakorlatban), és addig mantrázta, hogy a zöldátálláshoz nélkülözhetetlen kritikus ásványok és nyersanyagok tekintetében is diverzifikációra törekszik, amíg Peking vállat nem vont, majd a lehető leghatározottabban meg nem mutatta, milyen lesz egy kereskedelmi háború, ha az Európai Unió az USA akaratának megfelelően elkezdi átpolitizálni a gazdasági együttműködéseket. 

Kína tehát 2023 nyarán oda ütött, ahol a legjobban fáj: korlátozta a kritikus ásványianyag-exportját, különös tekintettel a galliumra és a germániumra. A két anyag kulcsfontosságú a csipgyártás, a távközlés és az elektromos járműipar számára, a zöldátállás lázában égő EU pedig akkor még fel sem fogta, milyen figyelmeztetést kapott. A nélkülözhetetlen gallium 71, míg a germánium 45 százalékát ugyanis Kínából szerzi be az Európai Unió. 

További részleteket olvashat el cikkünkből: 

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn