Az öt legjobb technológiai befektetés 2024-ben

Szerző: | 2024. január. 1. | Kiemelt, Technológia

A mesterséges intelligenciából, a felhőszolgáltatásból, a kibervédelemből, a robotikából és a dolgok internetéből fog dőlni a legtöbb pénz az idén.

Mondják, a gazdasági és politikai káosz kifejezetten kedvez az innovációs folyamatoknak. Lehet a megállapításban valami: nem kell mély összefüggésekben gondolkodó elemzőnek lenni ahhoz, hogy a 2023-as évet a teljes zűrzavar esztendőjének nevezzük, de ahhoz sem, hogy azonnal lássuk: a mesterséges intelligencia szárnyalásával új időszámítás kezdődött a technológiában.

A GlobalData elemző és tanácsadó vállalat szerint 2024-ben a legnagyobb befektetések már a techszektorra fognak összpontosítani, annak is öt olyan területére, ahol a befektetés gyakorlatilag egyet jelent a biztos nyereséggel.

Mesterséges intelligencia

Az AI mint technológiai slágertrend teljes egészében letarolta a tavalyi évet, az őrület pedig csak fokozódni fog 2024-ben. A GlobalData előrejelzései szerint a globális piac értéke az idén több mint 900 milliárd dollár lesz, a robbanás pedig alapvetően a generatív mesterséges intelligencia területén várható – mégpedig minden iparágban. A globális piac ezen szegmense a 2022-es 1,8 milliárd dollárról 2027-ig 33 milliárd dollárra fog terebélyesedni, ezzel pedig a leggyorsabb növekedést fogja produkálni az elkövetkezendő néhány évben.


Felhőszolgáltatások

A GlobalData előrejelzései szerint a felhőalapú IT-piac 2027-re 1,4 milliárd dollárt fog érni. A szoftveres dominancia mellett a felhőalapú platformszolgáltatások további ugrásszerű növekedése várható, ahogyan a költségcsökkentés és a hatékonyság érdekében egyre több vállalat szervezi ki az IT-s infrastruktúrát felhőbe.

A mesterséges intelligenciával kombinálva ráadásul ez a megoldás lesz a legmegkerülhetetlenebb az olyan adatigényes területeken, mint a robotika vagy a dolgok internete.

Kiberbiztonság

Az egyik legnyilvánvalóbb befektetési terület, az elmúlt esztendők során elkövetett adathalászati módszerek, a vállalati támadások, illetve az ukrajnai háború semmit nem kímélő, infrastruktúrák elleni merényletei pontosan tükrözik, mekkora szükség van a betonkemény védelemre.

A mesterséges intelligencia térhódítása ráadásul növeli a kockázatot, így a kibervédelembe fektetni már nem csak ajánlott, de gyakorlatilag felső határ nélküli kötelezettség lesz. Az elmúlt tíz év statisztikái arra utalnak, hogy például a zsarolóvírusok folyamatosan emelkedő száma 2025-re több mint 10 milliárd dollárjába kerül majd a vállalatoknak. Ez a szám 2015-ben még „csak” 3 milliárd dollár volt, így érthető, hogy a prognózisok szerint a kiberbiztonsági bevételek 2030-ra globálisan a 344 milliárd dollárt is el fogják érni.


Robotika

A mesterséges intelligencia és a felhőalapú szolgáltatások eddig elképzelhetetlen módon tolták meg a robotika fejlődését. Az iparág durva menetelésének arányait jól mutatja, hogy míg 2022-ben 63 milliárd dollárra árazták a globális piacát, az értéke 2030-ra várhatóan 220 milliárd dollár körül lesz. Az ipari és vállalati robotok húzzák majd magukkal az egész területet, és az úgynevezett kiszolgáló robotok összpiaci értéke már jövőre eléri a 67 milliárd dollárt.

A másik nagy szelet a tortából 2024-ben a dróngyártásé lesz, de óriási jövő előtt állnak a katonai vagy orvosi célokra használt külső vázak, az exoszkeletonok, valamint a logisztikai kiegészítők területei is.


A dolgok internete (IoT)

A törekvés, hogy minden bennünket körülvevő tárgyat, közvetlen, illetve tágabb környezetünket okossá tegyük, soha nem látott méreteket öltött – pedig még mindig csak egy folyamat kezdetén járunk. A dolgok internete alapvetően az ipari internet és az okosvárosok területén ontja majd a bevételt. Az ipari internet globális piaca a 2022-es 374 milliárdról 2027-re 756 milliárd dollárra fog ugrani, míg az okosvárosoké 234 milliárdról 470 milliárd dollárra fog nőni a következő 3-4 évben.


***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn