Kedvezően alakult a szálláshelyek forgalma 

Szerző: | 2024. január. 4. | Hazai

A vendégek száma 12,9, a vendégéjszakáké pedig 7,5 százalékkal nőtt novemberben a KSH friss adatai szerint. Ám van még tér a további bővülésre. 

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője  

Kedvező képet mutat a turisztikai szálláshelyek forgalmának novemberi alakulása, amíg a vendégek száma 12,9, addig a vendégéjszakáké 7,5 százalékkal nőtt. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy mérséklődött az egy vendég által eltöltött vendégéjszaka száma, a rövidebb üdülési időben szerepet játszhatott a rendelkezésre álló reáljövedelem csökkenése a belföldi és a külföldi vendégek esetében is. Egyaránt bővült a külföldi és a belföldi vendégéjszakák száma, az előbbi 17,1, míg az utóbbi 9,3 százalékkal. 

A külföldi vendégéjszakák számának alakulásában jelentős szerepet játszik a nemzetközi turizmus újraindulása a koronavírus-járványt követően. Itt ugyanakkor van még tér a további bővülésre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma például a harmadik negyedévben is közel 10 százalékkal elmaradt a 2019-es szintjétől, vagyis a nemzetközi turizmus helyreállása a várakozásoknak megfelelően lassú folyamat.  

Megfordult a tendencia 

A belföldi vendégek és vendégéjszakák számának növekedése rendkívül kedvező, az év elején a turizmus ágazatban jelentős problémát jelentett, hogy a reálbérek mérséklődése miatt a belföldi vendégek száma csökkent, ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy az év végére ez a tendencia megfordult.  

Vagyis a SZÉP-kártya átalakítása, a hidegélelem vásárlásának lehetővé tétele nem okozta a belföldi turisztikai kereslet visszaesését. A reálbérek emelkedésével a belföldi vendégek is ismét megjelentek a szálláshelyeken. Novemberben a turisztikai térségek közül egyedül a Pécs-Villány régióban csökkent éves alapon a vendégéjszakák száma, 2,4 százalékkal, ellenben a Sopron-Fertő térségben közel 30 százalékos növekedés történt, míg Budapesten, Debrecenben és környékén, illetve a Mátra-Bükk régióban is 10 százalék feletti bővülést regisztrált a KSH.  

Kismértékben javult a kép 

A 11 havi adatokat nézve a novemberi kedvezőbb számok is csak kismértékben javítják a képet, mivel a belföldi vendégéjszakák száma 5,8 százalékkal csökkent, így a teljes vendégéjszakaszám 1,9 százalékos bővülése a külföldi vendégek visszatérésének köszönhető. Várakozásaink szerint az idei évben tovább folytatódhat a nemzetközi turizmus helyreállása, illetve nőhet a belföldi vendégek száma is, köszönhetően az előrejelzésünk szerint éves szinten akár 6 százalék feletti ütemben is emelkedő reálbéreknek. 

Forrás: KSH

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn