Rekordot döntött a külkereskedelmi többlet 

Szerző: | 2024. január. 4. | Hazai

Minden korábbi csúcsot megdöntő, 1,718 milliárd eurós többlet alakult ki novemberben a külkereskedelmi termékforgalomban. Éves szinten az egyenleg közel 3,2 milliárddal javult, köszönhetően annak, hogy amíg az export értéke euróban számolva csak 3,8 százalékkal esett vissza, addig az importé 24,7 százalékkal.  

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője  

A friss KSH-adatok kapcsán fontos kiemelni, hogy a csökkenésben szerepet játszott a volumen alakulása és az árak változása is, azonban ezek mértékéről a statisztikai hivatal az első becslés keretében nem közöl adatot, csak a másodikban, február elején. Az import visszaesésében ugyanakkor szerepet játszott, hogy az energiaárak a tavalyi elszabadulásuk után jelentősen csökkentek, illetve a fogyasztás és a beruházások mérséklődése is kedvezőtlen hatást gyakorolt a behozatal értékére.  

Az exportoldalon szintén szerepe volt az árak változásának, azonban az importnál kisebb mértékben, vagyis javult a cserearányunk, illetve annak is, hogy a döntően kivitelre termelő feldolgozóipari ágakban fennmaradt a termelés volumene. A 11 havi külkereskedelmi többlet euróban számolva meghaladta a 9,6 milliárdot, köszönhetően annak, hogy amíg az export értéke 5,5 százalékkal nőtt, addig az importé 8,0 százalékkal mérséklődött. Vagyis szinte biztosra vehető, hogy a tavalyi év egészében a külkereskedelmi termékforgalom többlete meghaladta a 10 milliárd eurót, ami történelmi csúcsot jelentene. Éves szinten a külkereskedelmi termékforgalom többlete 2016-ban volt a legnagyobb euróban számolva, több mint 9,7 milliárd. 

Mik a friss várakozások? 

Várakozásaink szerint az export az idei évben tovább nőhet 4,2 százalékkal, köszönhetően a kiépülő új kapacitásoknak, de a fogyasztás emelkedésének és a beruházások beindulásának eredményeképp az import is növekedhet, előrejelzésünk szerint 3,7 százalékkal. Vagyis  

a nettó export a tavalyi évhez hasonlóan az idén is pozitívan járulhat hozzá a gazdaság bővüléséhez, bár a hozzájárulásának a mértéke kisebb lehet.  

Hogyan alakultak a 2023-as trendek? 

A külkereskedelmi mérleg javulásának köszönhetően a folyó fizetési mérleg 2022-es jelentős, a GDP 8,3 százalékát elérő hiánya tavaly eltűnhetett, számításunk szerint a GDP 0,8 százalékára mérséklődhetett, amely az idei évben tovább javulhat és egyensúlyba kerülhet. Ez pedig amellett, hogy jelentősen javítja hazánk egyensúlyi pozícióját, a forintnak is erős támaszt jelent a kamatkülönbözet csökkenésének árfolyamra gyakorolt negatív hatásának ellensúlyozására.   

A KSH adatai részletesen 

– 2023. novemberben az export euróban számított értéke 3,8, az importé 25 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 3,2 milliárd euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1,0 százalékkal nőtt, míg az importoldalon 5 százalékkal csökkent. 

– 2023. novemberben a kivitel értéke 12,9 milliárd eurót (4888 milliárd forintot), a behozatalé 11,2 milliárd eurót (4237 milliárd forintot) tett ki. 

– A termék-külkereskedelmi többlet 1,7 milliárd euró (651 milliárd forint) volt. 

– A kivitel 77, a behozatal 75 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le. 

– 2023. novemberben az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 3,8, az importé 25 százalékkal csökkent. 

Forrás: KSH 2024.01.04.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn