Morbid valóság a 34 001 milliárd dollárnyi adósság 

Szerző: | 2024. január. 5. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának van egy olyan morbid szokása, hogy a jeles naptári fordulókon nagy, kerek adósságszámokat tesz közzé. Tehát az év végi, 2023. december 29-én közzétett napi nyilatkozat szerint az Egyesült Államok az évet először zárta valamivel több mint 34 ezer milliárd dollárral, egészen pontosan 34 001 493 655 565,48 dolláros államadóssággal. 

A fenti hírhez még Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is gratulált Telegram-csatornáján: Az Egyesült Államok államadóssága meghaladta a 34 ezer milliárd dollárt. Boldog új évet!  

Persze azért Zaharova sem megy a szomszédba egy kis szóviccért, a Boldog új évet – С Новым годом! helyett azt írta, hogy С Новым го долгом! – azaz Boldog új adóssággal! 

Azért nem semmi ez a 34 ezer milliárd, és persze érdemes nézni a dinamikát, hiszen 2009 januárjában az még csak 10,6 ezer milliárd dollár volt.  

Érdemes kontextusba helyezni az Egyesült Államok adósságának az emelkedését: 

  • 1 ezer milliárd dollárral nőtt az elmúlt 3 hónapban, 
  • 2 ezer milliárddal nőtt az elmúlt 6 hónapban, 
  • 4 ezer milliárddal nőtt az elmúlt 2 évben, 
  • 11 ezer milliárddal nőtt az elmúlt 4 évben. 

Ez bizony exponenciális görbe. Ezen a ponton előrevetíthető, hogy ennek mi lesz a vége. Még az amerikaiak is úgy vélik, hogy  

mivel a katasztrofális kimenet visszafordítására nincs mód, értelme sincs beszélni róla.  

A legjobb esetben is csak az elkerülhetetlen hiperinflációra lehet felkészülni, ami jó hír lenne a mostani, több mint 1 ezer milliárd dolláros kamatkiadásnak: elvégre valakinek le kell értékelnie a valutát, amiben a kamatot fizetni kell. 

Azt azért átgondolásra ajánlják az amerikaiak, hogy a harmadik negyedévben, amikor az USA GDP-je állítólag 4,9 százalékos éves ütemben nőtt, nominálisan 547 milliárd dollárral, az ország költségvetési hiánya bő 622 milliárddal emelkedett. Ez nemcsak azt magyarázza meg, hogy honnan ered az Egyesült Államok „növekedése”, hanem felveti a kérdést, hogy vajon mekkora adósságra lesz szükség, hogy az USA hivatalos recesszióba kerüljön. Ezen a ponton, amit olyan élénken rögzíti a következő végjátéktáblázat, a legjobb, amit bárki tehet, miközben az elkerülhetetlenre várnak, hogy elkezdik fényesíteni a sárgarezet a Titanicon. 

(Forrás: Zerohedge

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn