Már csak néhány lerobbant Leopard poroszkál Ukrajnában

Szerző: | 2024. január. 7. | Háború, Kiemelt

A Németország által küldött harckocsikhoz nincs alkatrész. Az ukránok megpróbálták maguk megjavítani a Leopardokat, de csak rontottak az állapotukon. Egy német parlamenti képviselő szerint már csupán pár használható darab vethető be a háborúban.

A Németország által Ukrajnába küldött, modern Leopard 2 harckocsik közül már csak pár darab van bevethető állapotban, a többi leamortizálódott a túlzott igénybevétel és a sérülések miatt – ám a javításukra nincs lehetőség az alkatrészhiány miatt. Ezt a megállapítást Sebastian Schäfer, a német Zöldek parlamenti képviselője, a költségvetési és a pénzügyi bizottság tagja tette, miután Boris Pistorius védelmi miniszterrel december végén ellátogatott egy litvániai javítóműhelybe, ahol elméletileg a fronton megsérült vagy meghibásodott Leopardokat javítanák az ukránoknak.

Azért csak elméletileg, mert – mint Schäfer fegyvergyártóknak írt leveléből kiderült – az egész Európát sújtó alkatrészhiány miatt a munkálatok a leggyakrabban egy helyben állnak, így Ukrajnában már csak mutatóban lézeng néhány példány a németek nagylelkű felajánlásából.

Ami azt illeti, a felajánlás valóban nagylelkű volt, a realitás azonban ebben az esetben is keresztülhúzta a számításokat. Scholz kancellár 2023 elején 88 Leopard 1-es és 80 Leopard 2 (ebből 18 átadása teljesült) típusú harcjárművet ígért Ukrajnának. Az elsőnek a gyártását már a 2000-es évek elején befejezték, így nem csoda, hogy a harckocsik zömét a Rheinmetallnak gyakorlatilag a nulláról kellett felújítania. Még így is annyira legatyásodott állapotban küldték át az ukrán határon, hogy egy emlékezetes esetben Kijev egyszerűen nem volt hajlandó átvenni tíz darabot, mondván: nem tud mit kezdeni a működésképtelen harckocsikkal.


A fegyvergyártók széttárják a karjukat

Schäfer az említett levélben kiemelte, hogy az alkatrészhiány orvoslása érdekében rendkívül sürgős intézkedésekre van szükség. Azt is elkottyantotta, hogy az ukránok megpróbálkoztak sufnijavításokkal, ám az csak tovább rontott a Leopardok állapotán. A politikus szerint az ukrán szerelők felkészítése erősen hiányos, és vagy több időt kell szánni a kiképzésükre, vagy világosabbá és érthetőbbé kell tenni számukra a „tananyagot”.

A fegyvergyártók azonban az ellátási láncok hiányosságaira mutogatnak, mondván: semmit nem tudnak tenni, ha az általuk megrendelt, nem saját gyártású alkatrészek sem érkeznek meg időben. Németország egyébként az ominózus visszautasítás után beismerte, hogy műszakilag pocsék állapotban lévő Leopard 1-eseket ajándékozott Ukrajnának, arra azonban nem válaszolt a kormány, hogy a szállítás előtt is tisztában voltak-e a harckocsik állapotával, vagy gyakorlatilag ellenőrzés nélkül kezdték el postázni azokat, „darabra megvan” jeligével.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn