Putyin állampolgárságot kínál az Oroszországért harcoló külföldieknek 

Szerző: | 2024. január. 7. | Háború

Egy új orosz rendelet szerint azok a külföldiek és családjaik, akik Oroszországért harcolnak vagy harcoltak, orosz állampolgárságot kérvényezhetnek, ehhez pedig mindössze egy papírra van szükségük. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön kiadott rendelete lehetővé teszi, hogy az Ukrajnában Oroszországért harcoló külföldiek és azok családjai orosz állampolgárságot kapjanak. A rendelet szerint azok, akik szerződést kötöttek a Moszkva által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai akcióban, orosz útlevelet kérvényezhetnek maguknak, valamint házastársuknak, gyermekeiknek és szüleiknek. Ezért cserébe csupán egy olyan dokumentumot kell bemutatniuk, amely igazolja, hogy legalább egy évre írták alá a szerződést

Azok nyújthatnak be kérvényt, akik a reguláris fegyveres erőkkel vagy más „katonai formációkkal” kötöttek szerződést – ez olyan csoportokra is vonatkozhat, mint például a Wagner zsoldosszervezet. 

A Reuters szerint Oroszország így próbálja csábítgatni a katonai tapasztalatot szerzett külföldieket arra, hogy harcoljanak az orosz oldalon.  

Megéri Oroszországért harcolni? 

Moszkva nem tesz közzé adatokat az Ukrajnában oldalán harcoló külföldiek számáról. A Reuters azonban korábban már beszámolt kubaiakról, akik az ottani havi átlagfizetés több mint százszorosának megfelelő bónuszokért cserébe jelentkeztek a hadseregbe, valamint három, a Wagner által toborzott afrikairól, akik közül ketten meghaltak a harcban. 

Egy titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési jelentés szerint  

az ukrajnai háború eddig 315 ezer halott és sebesült katonájába került Oroszországnak, ami a konfliktus kezdetekor meglévő állomány közel 90 százaléka. 

Oroszország 2022 szeptemberében 300 ezerrel több embert hívott be a második világháborútól számított első mozgósítása során. A spekulációk szerint ez megismétlődhet a márciusi elnökválasztás után, ahol Putyin új hatéves ciklust kezdhet meg. 

A Kreml azonban többször is kijelentette, hogy nincs szükség további mozgósításra, mivel tavaly több százezer férfi írt alá önkéntes szerződést azért, hogy hivatásos katonává váljon. 

Sem Oroszország, sem Ukrajna nem hozta nyilvánosságra a 22 hónapos háborúban elszenvedett veszteségeinek valós adatait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban közölte, hogy a hadsereg további 450-500 ezer ember mozgósítását javasolta, a kijevi parlament pedig csütörtökön kezdte meg egy vitatott törvénytervezet felülvizsgálatát, amely szigorítaná és kibővítené a toborzási szabályokat. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn