A kormány gazdaságélénkítő intézkedéseket tesz, hogy újra dinamikusan növekedjen a GDP 

Szerző: | 2024. január. 9. | Hazai

Az ipari teljesítmény alakulását kedvezőtlenül befolyásolta a háború és a szankciók. Ráadásul az európai konjunktúra gyengülése miatti gyengébb kereslet is éreztette hatását. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 novemberében éves alapon 5,8, míg az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal mérséklődött az ipari termelés mértéke. A kormány 2024-től több új programmal és a meglévők bővítésével kívánja elérni, hogy a GDP ismét dinamikusan növekedhessen. 

A kabinet intézkedéseinek eredményeképpen, továbbá a nemzetközi konjunktúra javulásával a következő hónapokban újra növekedés várható az ipari termelés volumenét tekintve. Ezt vetítik előre a hazai és európai feldolgozóipari hangulati és beszerzésimenedzser-indexek is. A hazai ipar várható fordulatát az élénkülő belső kereslet, a reálbérek növekedési pályára állása, a minimálbérek és a bérminimum előre hozott jelentős emelése, a visszaeső infláció is támogatja, emellett kedvező hatást gyakorol a kamatstop és a bankok önkéntes kamatplafonja, amelyet a vállalati, valamint a lakáshitel-kihelyezések élénkülése is tükröz. 

Mindemellett az energia- és a nyersanyagárak csökkenése az energiaintenzív ágazatok termelését könnyebbé teheti, amit az egyes nagyvállalatokkal kapcsolatos információk is alátámasztanak. 

2023 az infláció letörésének az éve volt, 2024-et a gazdasági növekedés helyreállítása határozza meg.  

A kormány célja, hogy újra dinamikusan, 4 százalékos mértékben növekedjen a GDP, ennek érdekében az óvatossági intézkedések fokozatos oldásával és a bizalom erősítésével növelni kell a fogyasztást, tovább kell emelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint helyre kell állítani a belgazdasági termelést és a beruházásokat. 

Az elmúlt időszak adatai azt mutatták, hogy az exportra termelő ágazatok továbbra is ellenállók, ugyanakkor az elsődlegesen belgazdaságra termelő ágazatok teljesítménye akadozik. Ezért a belgazdaság megerősítését magasabb fokozatba kell kapcsolni. Ezt a kormány 2024-ben négy, egyenként is jelentős eszközzel támogatja: a Széchenyi Kártya Program kibővítésével, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretének 1200 milliárd forintra emelésével és folytatásával, az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretösszegének közel hatszorosára növelésével,  

továbbá az uniós források felhasználásával a beruházások új programmal történő ösztönzésével. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn