Műtrágyát szállító hajó süllyedt el a Dunán 

Szerző: | 2024. január. 9. | Világgazdaság

Január 5-én, valamivel éjfél után Palánkánál, a szerb–horvát határátkelőnél dunai hídnak ütközött egy teherszállító hajó. Az ütközés következtében az ezer tonna műtrágyát szállító uszály elsüllyedt. A folyami közlekedést a hatóságok korlátozták, és a határátkelőn is leállították a forgalmat. Megkezdték a károk felmérését, ahogy azt is vizsgálják, hogy a folyóba került veszélyes anyagok milyen hatást gyakorolnak majd a környezetre, illetve a Duna élővilágára. 

Az újvidéki rendőrség közleménye szerint a hajó Linzből a szerbiai Smederevóba szállított ezer tonna nitrogénalapú műtrágyát, amikor nekiütközött egy hídoszlopnak, és elsüllyedt. A hajók mozgásáról adatokat szolgáltató Marinetraffic weboldalon közzétett információk szerint reggel hét óra körül az Antonia nevet viselő hajót a folyó közepéről a közeli palánkai kikötőbe vontatták. Szerbiai jelentések szerint személyi sérülés nem történt, ezt erősítette meg a horvát Újlak városának a közleménye is. Kiemelték, hogy a híd megsérült, ám a hajó legénysége jól van. Addig, amíg nem bizonyosodnak meg a folyami átkelő stabilitásáról, lezárták a hídon történő közlekedést.

Az Index.hr horvát portál arra mutatott rá, hogy a hajószerencsétlenség kivizsgálása a szerb hatóságok hatáskörébe tartozik, és a vukovári-szerémségi rendőrkapitányság közleménye szerint is ők vizsgálják a baleset körülményeit. Arra kérték a horvát–szerb határ felé igyekvőket, hogy ne a hídon próbáljanak átkelni, hanem keressenek más megoldást erre. 

Predrag Petrović (Predrág Petrovity), a szerb építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter vízi közlekedéssel megbízott segédje elmondta, hogy az ütközés következtében megsérült a hajó Lola 5 elnevezésű tológépének törzse, amely a rakománnyal együtt elsüllyedt. A felügyelőszervek egyelőre nem közöltek adatokat károkról, még dolgoznak azok felmérésén, ez idő alatt pedig a folyami közlekedést is korlátozták. 

A szerb környezetvédelmi minisztérium is közleményt adott ki, miszerint figyelemmel követik a Duna állapotát. A vajdasági tartományi mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási  

titkárság öt helyszínt jelölt ki, ahonnan vízmintákkal követik a víz fizikai-vegyi paramétereit, amelyek kihatással lehetnek a folyó és környéke élővilágára. 

Miroslav Činčurak (Miroszláv Csincsurak), az újvidéki kikötői kapitányság vezetője a szerb közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy az elsüllyedt uszály nem zavarja a folyami forgalmat. Mint mondta, a víz alá került rakomány az 1296-os kilométernél található, a szerbiai parhoz közelebb, vagyis a Duna bal partjánál. 

Szavai szerint a helyszíni vizsgálat során kiderült, hogy a hajó mindkét hajtóműve leállt a folyó által magával sodort farönkök és növényzet miatt. Az uszály sérüléseit is vizsgálják, de mint arra Činčurak rámutatott, időbe telik, amíg kihúzzák a Dunából az elsüllyedt uszályt és rakományát. Szerinte 

nincs jelentősége annak, hogy a műtrágyarakományt zsákokba csomagolva szállították vagy ömlesztve, ugyanis az teljes egészében víz alá került. 

Dušan Blagojević környezetvédelmi szakértő az N1 televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, az ezer tonna műtrágya minden bizonnyal kedvezőtlen hatással lesz a folyó növény- és állatvilágára, közvetve pedig az emberekre is. Arra számít, hogy megnő a nitrogén és a foszfor mennyisége, ami a felszíni vizekben a megnövekedett oxigénfogyasztást okozó algavirágzáshoz vezet. Számítani lehet a kórokozók képződésére, az eutrofizációra, valamint az ivóvízben a nitrátkoncentráció megnövekedésére is – végső soron pedig kellemetlen szagok és gázok kibocsátására is a levegőbe – mondta. Részletezve az esetleges következményeket rámutatott, hogy amikor a felszíni vizekbe műtrágya kerül, a felszabaduló tápanyagok serkentik a mikroorganizmusok szaporodását. Mint mondta, a műtrágyát a növénykultúrák növekedéséhez használják, és az hasonló hatással lesz az algákra, valamint a vízi növényekre is. A mikroorganizmusok növekedése és szaporodása pedig csökkenti a víz oldott oxigéntartalmát. A felszíni vízben az elegendő oldott oxigén hiányában a halak és más vízi állatok megfulladnak. A halpusztulás pedig az egyéb folyamatokkal együtt tovább rontja a folyó vízminőségét. 

„Az ammónia mérgező hatással van a halakra és más vízi állatokra, még alacsony koncentrációban is. Már 0,02 ppb-es (part per billion) koncentráció is halálos lehet. A magas ammóniaszint veszélyeztetheti a vízi ökoszisztémákat is, ami a fajok sokféleségének megváltozásához és a tápláléklánc egyensúlyának felborulásához vezethet” – zárta szavait a környezetvédelmi szakember. 

Ajánljuk még a témában: 


Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn