Mibe érdemes fektetni 2024-ben? 

Szerző: | 2024. január. 10. | Hazai, Világgazdaság

A kamatlábak várhatóan alacsonyabb szintre süllyednek majd, miután az infláció mérséklődni kezdett. Így a befektetők újra a részvény- és árupiac felé fordulhatnak. A magánbefektetők számára izgalmas év következik. Azt, hogy potenciálisan milyen területen érdemes befektetni, ebből a cikkünkből tudhatja meg. 

Külföldi és hazai részvények 

A több hónapos trendeket vizsgálva elmondható, hogy a részvénypiacok ismét felfelé tendálnak. A részvények mindig is alapkövei voltak a befektetési portfólióknak, de 2024-ben ez az eszközosztály különösen nagy figyelmet érdemel. A szakértők – nemzetközi és hazai körökben egyaránt – arra hívják fel a figyelmet, hogy leginkább a technológiai és egészségügyi innovációk területén tevékenykedő vállalatokba érdemes befektetni. Ezek az ágazatok az akadályok ellenére ígéretes növekedést mutathatnak. 

Az arany és kripto – a kockázatok két szélső értéke  

Az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség mindig is az arany volt, csakúgy, mint az annak árát követő értékpapírok (például az ETF-ek). Jelenleg unciánként 2000 dollár az arany árszintje, kérdés, hogy ez a 2024 folyamán hogyan alakul. Még magasabbra kúszik, e szint körül stabilizálódik, vagy éppen korrigál az 1600 dollár körüli, 2022 őszén, illetve a Covid előtti időszakban jellemző árszintre. Fontos, hogy a fizikai arany tartása kockázatos és drága is: egyrészt ellophatják, másrészt a banki széfek fenntartása sem olcsó. Ráadásul a marzs a fizikai arany vétele és eladása során 5-5 százalék, így az adásvétellel biztosan bukunk (vagy nem nyerünk meg) 10 százalékot. 

Aranyba vagy kriptóba érdemes fektetni? 

Nyilván a kriptodevizák újabb és merészebb befektetési lehetőséget jelentenek. A biztonságosabbnak tűnő arany mellett ez az eszköz is értékes kiegészítése lehet egy jól diverzifikált portfóliónak rövid és hosszú távú befektetés esetén is. Érdemes viszont a megtakarításainknak csak legfeljebb az 5-10 százalékát ilyen eszközben tartani. 60-80 százalékot inkább részvénybe, kötvényekbe vagy magas kamatozású, adómentes állampapírokba fektessük. 

A megújuló energia mint erős befektetési tipp 

A megújuló energia ágazatában tevékenykedő vállalatok részvényei manapság különösen vonzók lehetnek, figyelembe véve a világszerte egyre nagyobb környezettudatosságot és a zöldenergia iránti növekvő igényt.  

A nagy kérdés, hogy a piac mennyire árazta be az elmúlt évek zöldforradalmát. Más szóval: jó áron vannak-e még az ilyen papírok. 

Eddig is hatalmas pénz áramlott erre a piacra: az energiaátalakítási technológiákba – beleértve az energiahatékonyságot is – történő globális beruházások 2022-ben rekordmagas szintet, 1300 milliárd dollárt értek el. Az éves beruházásoknak azonban legalább meg kell négyszereződniük ahhoz, hogy az 1,5 °C-os forgatókönyv eléréséhez továbbra is jó úton haladjunk. A megújuló energiába történő beruházási szint globálisan szintén példátlanul magas volt, 500 milliárd dollár, de az évente szükséges átlagos beruházási szintnek mégis kevesebb mint az egyharmadát tette ki.  

Ráadásul a beruházások sem folynak olyan ütemben és nagyságrendben, ami az egyetemes energiapiaci átalakulás felgyorsításához szükséges lenne. A 2021-es adatok szerint a hálózaton kívüli megújulóenergia-megoldásokba történő beruházások mindössze félmilliárd dollárt tettek ki. Ami viszont messze elmaradtak attól a 2,3 milliárdtól, amire csak a hálózaton kívüli napenergia-termékek esetében évente szükség lenne – nem számítva a kis lokális hálózatokat. 

A vállalati kötvények működése 

A céges kötvények stabil hozamot kínálhatnak alacsonyabb kockázat mellett, különösen azok, amelyek megbízható, jól teljesítő vállalatokhoz kötődnek. Ilyeneket ma sem nehéz találni a világ 500 legnagyobb cége között, az azonban  

már 1-2 milliós megtakarítás esetén is elvárás, hogy legalább 3-4 különféle vállalat, illetve ágazat részvényeiből, körvényeiből rakjuk össze a portfóliót,  

hogy így csökkentsük a kitettséget egy esetleges nagyobb árfolyam-ingadozás esetén. 

A legjobb befektetések 2024-ben 

A kisbefektetők számára leginkább a már említett adómentes és magas hozamú állampapírok ajánlhatók Magyarországon. Ezekből többféle is rendelkezésre áll, például a Prémium Magyar Állampapír, a Bónusz Magyar Állampapír és a Babakötvény. Váltani, vagy részben más eszközbe fektetni 8-10 százalék alatti hozam esetén érdemes, ennél nagyobb hozamnál viszont ezeket a magas biztonságot és hozamot nyújtó eszközöket érdemes kihasználni. 

Természetesen érdemes figyelemmel kísérni a helyi piacot és a régiós kormányzati gazdaságpolitikákat, hiszen ezek érdemben befolyásolhatják a hazai vállalatok teljesítményét és a befektetési környezetet is.  

A befektetők számára 2024 összességében izgalmas évet hozhat, főleg, ha megvan a nyitottság az új lehetőségekre és a befektetések diverzifikációjára. Amennyiben valaki bizonytalan, vagy rossz tapasztalatai vannak a saját vagyonkezelése kapcsán, akkor inkább alapos piacelemzéssel és szakértői tanáccsal vágjon bele a befektetésekbe. 

A fenti cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak, konkrét befektetési kérdések eldöntéséhez keressen fel befektetési tanácsadó szakértőt.

Ajánljuk még a témában: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn