Kupaktanács az Alpokban – közeledik a Világgazdasági Fórum Éves Találkozója  

Szerző: | 2024. január. 12. | Geopolitika, Kiemelt, Klímaváltozás, Társadalom, Világgazdaság, Zöldgazdaság

Január 15. és 19. között minden szem a Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozójára szegeződik. A világ legbefolyásosabb elméi gyűlnek össze, hogy közösen nézzenek szembe olyan sürgető globális kihívásokkal, mint a béke biztosítása, a klímaváltozás kezelése és a technológiai forradalom kontrollja egy jobb jövő érdekében. Lássuk, mi várható az idei WEF-től!

Előzmények 

Egy szerdán közzétett felmérés szerint a kockázati szakértők az extrém időjárást és a téves tájékoztatást vélik a két legnagyobb veszélynek, amely a következő években globális kríziseket generálhat. Az idei a választások éve lesz, ám „a félretájékoztatás és a dezinformáció széles körű elterjedése, valamint az ezek népszerűsítésére szolgáló eszközök alááshatják az újonnan megválasztott kormányok legitimitását” – áll a jelentésben. Mindez természetesen társadalmi feszültségeket okozna. 

A téves tájékoztatás mellett a környezeti kihívásokat jelölték meg a szakértők mint egy másik kritikus problémát. Idetartoznak a biodiverzitás veszteségei vagy a föld adottságainak szélsőséges változása. 

Eközben a megkérdezett kockázati szakértők kétharmada arra számít, hogy a következő évtizedben egy többpólusú vagy töredezett világrend alakul ki, „amelyben a közép- és nagyhatalmak versengenek, regionális szabályokat, normákat állítanak fel és hajtanak végre”  

– áll a felmérés alapján kiadott jelentésben.. 

Nézzük, hogy ezek alapján kik és milyen céllal érkeznek a davosi fórumra! 

A WEF felmérése alapján a világ vezetői a fenti ábrán látható kockázatokat tartják a legveszélyesebbnek (Forrás: Visual Capitalist)

A bizalom újjáépítése 

Az idén a találkozó a Rebuilding trust, azaz A bizalom újjáépítése címet kapta. A hangsúly azon van, hogy a problémák felismerésén túl lépést kell tenni a megoldások megtalálása érdekében is, nyilvános, következetes és elszámoltatható módon. A sokféle globális kihívás, ideértve a geopolitikai konfliktusokat, a klímaváltozást és az olyan technológiákat, mint a mesterséges intelligencia (MI), fejlődése közepette ugyanis  

szükség van a bizalom helyreállítására, mivel az elengedhetetlen ezen kérdések megoldásához. 

A résztvevők 

Várhatóan több mint száz kormány, szervezet és a fórum ezer partnervállalata vesz részt a találkozón, így a civil szféra vezetői, szakértők, fiatal aktivisták, szociális vállalkozók és a média képviselői. A davosi névsorban olyan prominens személyeket találunk, mint a Világbank Csoport elnöke, Ajay S. Banga, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója, Faith Birol, a Világélelmezési Program (WFP) ügyvezető igazgatója, Cindy H. McCain, az Egyesült Arab Emírségek kabinetügyeiért felelős minisztere, Mohammad Abdulla al-Gergawi és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke, Mirjana Spoljaric Egger. 

A találkozó négy pillére 

A WEF a következő négy kritikus téma köré épül: 

  1. A biztonság és az együttműködés megvalósítása egy széttöredezett világban: a közvetlen válságok, például  

a Közel-Keleten zajló konfliktusok kezelése. 

  1. Munkahelyteremtés és növekedés egy új kor számára: ennek érdekében a gazdasági keretek újragondolása; az emberközpontú megközelítések ösztönzése egy potenciálisan alacsony ütemű bővülés évtizedében. 
  1. Az MI hajtóerővé tétele a gazdaságban és a társadalomban: a mesterséges intelligencia társadalmi hasznosítása a szabályozási kihívások és a technológiai fejlődés kezelése mellett más területeken, például az 5/6G, valamint a kvantumszámítástechnika területén. 
  2. Hosszú távú stratégia kidolgozása az éghajlat, a természet és az energia területén:  

rendszerszintű megközelítések kidolgozása egy karbonsemleges és „természetpozitív” világ 2050-re történő elérésére. 

Az MI-kormányzati Szövetség 

Az MI-kormányzati Szövetség (AI Governance Alliance) egy kiemelendő kezdeményezése lesz a fórumnak. Ez a szervezet az olyan vezető techvállalatokat foglalja magában, mint a Google, a Microsoft, az IBM vagy a Meta. A cél, hogy elérjék a mesterséges intelligencia felelősségteljes fejlesztését és használatát. Az átlátható, inkluzív MI-rendszerek iránti elköteleződésük alátámasztja a technológiában rejlő lehetőségeket, valamint az innováció és a társadalmi hatás kiegyensúlyozott megközelítésének szükségességét.  

„Társadalomként muszáj tisztán látnunk a generatív MI előnyeit és hátrányait, és közösen dolgozni azon, hogy biztosítsuk, hogy ez a technológia mindig is az emberiséget szolgálja.  

Az MI-kormányzati Szövetség fontos fóruma lesz annak, hogy a világ minden részéről becsatornázza az ipart, a kormányokat és a civil társadalmakat, illetve ezek véleményét a felelősségteljes MI-használatról szóló diskurzusba” – mondta a Microsoft alelnöke és elnökhelyettese, Brad Smith. 

Az Élenjárók Koalíciója 

Az Élenjárók Koalíciója (The First Movers Coalition) olyan vezető nagyvállalatokat tömörít, amelyek célja a karbonsemlegesség megvalósítása a súlyosan kibocsátó szektorokban és a feltörekvő klímatechnológiák fejlesztése az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése érdekében. A 35 alapító taghoz sokan csatlakoztak az évek során, így ma már több mint 95 tagot számlálhat ez a csoport.  

A tagok 120 közös kötelezettségvállalást tettek, amely jelzi a befolyás és elkötelezettség mértékét részükről. 

„Hiszek abban, hogy a szövetség a tettek mezejére lép a párizsi klímacélokat illetően és az ezekről szóló eszmecserén, illetve a megoldások keresésén lesz a hangsúly.” – vélekedik Jesper Brodin, az Ingka Group (IKEA) vezérigazgatója. 

(Források: Euronews; Reuters) 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn