Titokban tárgyalt Ukrajna egy esetleges tűzszünetről

Szerző: | 2024. január. 12. | Háború, Kiemelt

A napokban szivárogtak ki információk egy titkos találkozó megtartásáról, ahol Ukrajna és szövetségesei a globális dél államait akarták meggyőzni Kijev békefeltételeinek támogatásáról. A tárgyaláson a tűzszünet is szóba került, ám végül semmi eredménye nem lett az egésznek.

A Bloomberg értesülései szerint Szaúd-Arábia adott otthont annak a titkos találkozónak, amelynek az elsődleges célja a globális dél államainak meggyőzése lett volna: szentesítsék ők is az ukrán béketervet, ítéljék el Oroszországot, és álljanak a Nyugat mellé az ukrán segélyek, illetve fegyverszállítások ügyében.

A tanácskozást azért tartották titokban, hogy a részt vevő államok ne érezzék kényelmetlenül magukat, a képviselőiket pedig lazább keretek között tudják győzködni arról, hogy fogadják el a Zelenszkij-féle béketervet. Ami az utóbbit illeti, az valójában egy ukrán diktátumnak tekinthető, ami tartalmazza az orosz csapatok azonnali távozását Ukrajna területéről, a Krím és a frissen elcsatolt területek visszaadását, valamint teljes háborús jóvátétel fizetését a Kreml részéről.

Miután az eddigi – hasonló, de nyilvános – találkozókra sem hívták meg Oroszországot, a békéről szóló tárgyalások valójában egyértelműen a déli államok meggyőzéséról szólnak, amelyek eddig – pragmatikus okokkal magyarázva – határozottan elutasították mind a fegyverszállítást, mind az Oroszországgal való kereskedelmi és politikai kapcsolataik felfüggesztését.

Az ebéd legalább finom lehetett

A Rijádban szervezett találkozó aktualitását növelte a nyugati segélyek fokozatos leállása. Míg az Egyesült Államok kongresszusában a republikánusok belpolitikai okokból blokkolják az ukrán segélyt is tartalmazó csomag megszavazását, az EU-ban Orbán Viktor vétózta meg a hosszú távú, 50 milliárd eurós segélyt.


Nem segít az ukránok helyzetén az izraeli háború kirobbanása és a közel-keleti eszkaláció egyre nyilvánvalóbb lehetősége sem: a prioritás megváltozásával a figyelem egyértelműen a zsidó állam küzdelmeire összpontosul mind a média, mind a segélyek tekintetében. A globális dél szerepvállalása új lendületet adhatna az ukrajnai konfliktusnak, ám a Nyugat – szokás szerint – nem hajlandó figyelembe venni a meggyőzendő államok álláspontját és kéréseit. Utóbbi jelen esetben az volt, hogy a szövetségesek nyissák újra a kommunikációs csatornákat Moszkvával, hiszen anélkül esélye sincs egy esetleges tűzszünet tető alá hozásának.

Miután Ukrajna és támogatói erről hallani sem akartak, a rijádi meeting ki is merült egy finom ebéd elfogyasztásában, és annak konstatálásában, hogy míg India és Törökország küldött képviselőt a tárgyalásnak nevezett időtöltésre, addig Kína, Brazília és az Egyesült Arab Emírségek még erre sem volt hajlandó, jelezve ezzel a találkozó komolytalanságát, kimondatlanul is egyetértve a Kreml nyilatkozatával, amely bohóckodásnak minősítette az eseményt.

Sajátos tárgyalási feltételek

A rijádi helyszín már csak azért is pikáns volt, mert Putyin december elején látogatott el oda, hogy erősítse Oroszország és Szaúd-Arábia kapcsolatait. Az orosz elnök célzott arra, hogy Moszkva nyitott a tárgyalásokra, a tűzszünetre, ugyanakkor leszögezte: a béke csak az orosz feltételek teljesülésével teremthető meg, vagyis a Zelenszkij-kabinet menesztése és Ukrajna részleges demilitarizálása az alapfeltétele annak, hogy bárki is a Kremlből érdemben foglalkozzon egy komolyabb tárgyalással.

Nem mintha számítana valamit, hogy mit mondott. Az a mostani találkozón is kiderült, hogy Ukrajna szerint Putyin csupán az időhúzásra játszik, és egy pillanatig sem gondolja komolyan, hogy bármiféle megállapodást kössön. Miután mindkét fél figyelmen kívül hagyja a másik álláspontját, a mostanihoz hasonló találkozóknak sincs semmi értelme azon túl, hogy Ukrajna újabb segélyek ígéretét próbálja kicsikarni a szövetséges tagoktól, illetve megpróbálja befolyásolni a globális dél államait. Mint most is kiderült, az utóbbiban folyamatosan kudarcot vall: a meggyőzendő országok változatlanul nem akarnak részt venni a konfliktusban, sem fegyverszállításokkal, sem szankciókkal, sem elítélő nyilatkozatokkal.

A rijádi megbeszélés így lényegében egy udvarias csevegéssé alakult, ahol a legnagyobb eredmény az volt, hogy a résztvevők ismét elismerték Ukrajna jogát arra, hogy megvédje magát. A legfontosabb kérdésre (hogyan?) ezúttal sem született válasz. Az ukrán béketerv következő turnéállomása Svájcban lesz, ahol a davosi konferencia előestéjén lehet majd győzködni a déli államokat, és elutasítani újra minden kompromisszumos tárgyalási javaslatot Moszkvával.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn