A vállalkozások is kaphatnak zöldenergia-tárolókra támogatást 

Szerző: | 2024. január. 14. | Hazai

A vállalkozások önálló, 62 milliárd keretösszegű programban kaphatnak támogatást zöldenergia-tároló telepítéséhez. 

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia – szögezte le Energiaügyi Minisztérium (EM). A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyformán élen járjon a zöldenergia tárolásában.  

A családok mellett a vállalkozókra is gondoltak 

A családoknak szóló Napenergia Plusz Program mellett ezért hétfőn megnyílik a gazdasági társaságokat megcélzó pályázat is. A 62 milliárd forint keretösszegű felhívás vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi a cégeket ipari energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására – közölte a minisztérium. 

Az EM jogalkotási és pénzügyi eszközökkel tervezi növelni az energiatárolási piac méretét. A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása.

A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését. 

Február 5-ig lehet pályázni 

A gazdasági társaságok támogatási kérelmeiket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen nyújthatják be 2024. január 15. és február 5. között – áll a közleményben. A beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki.  

A program elsősorban a villamos energia rendszerszintű szabályozásban részt vevő tárolók létesítését hivatott előmozdítani. A vállalkozók saját célra is használhatják az új eszközöket, de prioritásként kell kezelniük a rendszerirányító igényeinek kiszolgálását. 

2026 áprilisáig kell megvalósulniuk 

A programban támogatott ipari létesítmények a tervezett ütemezés szerint legkésőbb 2026. április végéig kiépülnek.  

Az új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy 20 megawattos hazai kapacitás. 

 
A pályázati forráson túl a támogatással kombinálható díjkedvezmények is megkönnyítik a vállalatok fejlesztéseit.  

Az üzemeltetők 2026-ig mentesülnek a rendszerhasználati díj átviteli díjrészének megfizetése alól, ami kilowattóránként közel 10 forintos megtakarítást jelent. A csatlakozási díjai is megfeleződnek azoknak az ipari beruházóknak, akik új tárolójuk csatlakozási igényét a jelenleg zajló második közzétételi eljárásban jelzik – közölte az EM. 

 
Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat terhelését, üzemeltetési és szabályozási költségeit. A kormány a január közepén induló programokban összesen 137 milliárd forinttal segíti a magyar családok és vállalkozások zöldenergia hasznosítást fokozó beruházásait – tudatta közleményében a tárca. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn