Egekben a szállásárak az olimpia idejére 

Szerző: | 2024. január. 14. | Társadalom

Párizs a játékok idején 11,3 millió látogatóra számíthat. Nem kell látnoknak lenni ahhoz, hogy ez még a turizmusra ily mértékben összpontosító országban is okozhat problémákat. Ugyanis a lakásbérleti díjak erre az időszakra szó szerint a csillagokig emelkedtek.  

Hogy mikre is számíthatunk?  

A július 26. és augusztus 11. között az ötkarikás játékoknak otthont adó francia városokban az egekbe szöktek a bérleti díjak. Mivel 11,3 millió látogatót várnak a párizsi régióba és a vidéki városokba (Bordeaux, Nantes, Lyon, Nizza, Marseille, Saint-Étienne, Châteauroux és Villeneuve-d’Ascq), a szálláshelyek iránti kereslet már most óriási.  

Egy piciny, nem központi párizsi lakásért éjszakánként kétezer eurót (760 ezer forint) kérnek el jelenleg erre az időszakra. Marseille-ben egy Corniche-on lévő, a vitorlásversenyekre néző villa ára néhány napra húszezer euró (7,6 millió forint). Ennyiért kínálják a nagy eseményre a kiadó ingatlanokat a franciák, akik úgy látszik, hogy az olimpia apropójából szeretnének meggazdagodni.  

Most a párizsi bérbeadás garantált főnyeremény  

A fővárosi lakástulajdonosok 2024 nyarára átlagosan a szokásos érték háromszorosáért kínálják az otthonaikat. Ez jó példa a kereslet és kínálat törvényének a végletekig kiélezett alkalmazására. Lehet, hogy az olimpia kezdetéig van még fél év, de a fővárosban megrendezendő események megtekintéséhez szükséges turistabüdzsé világszerte kiverte a biztosítékot. Nemcsak a belépőjegyek és az étkezés lesz drága, sokakban most tudatosult, hogy a szállás sem lesz kedvező áron elérhető.  

„Szárnyaló bérleti díjak Párizsban”, „Krőzusnak kell lenni ahhoz, hogy személyesen tekintsd meg az olimpiát”, „A kiadó lakások ára a fővárosban már az egekbe szökik” – ezekkel a címekkel megjelent írások kommentálják a drágulást.

Az az általános, hogy a normál bérleti díj háromszorosáért tervezik kiadni a lakásukat, de van olyan is, hogy szemrebbenés nélkül az alapár tízszereséért hirdetnek meg egy-egy szálláslehetőséget.  

Új belépőkre lehet számítani az ingatlanok piacán? 

Minden ötödik Párizsban és környékén élő fontolgatja, hogy a 2024-es olimpia idejére először adja ki az ingatlanát. Az Ifop közvélemény-kutató felmérése szerint ezen franciák közel húsz százaléka az Airbnb-n tervezi, hogy ezt megteszi a játékok idejére. 

Ugyanis olyan összegek keringenek az interneten, amibe az egyszeri turista beleszédül. Tovább bonyolítja a helyzetet az is, hogy ez a szokásos francia nyári szabadságolások ideje. Amikor is a párizsiak igyekeznek távol lenni a várost megszálló turistahadaktól, a káosztól és az elviselhetetlen közlekedési dugóktól. És mind tudjuk, hogy ezek a kerülendő tényezők az olimpia ideje alatt halmozottan jelentkezni fognak. Így hát jó lesz a lehető legmesszebbről követni az eseményeket. Talán mindanyian szívesebben tesszük ezt, ha közben a kiadott otthonunk szép bevételt is termel a családi kasszába.  

A kereslet és a kínálat diktátuma  

A Clarín argentin lap átnézte a hirdetéseket, és megállapította, hogy mindezek ellenére az olimpia időszakára már alig van szabad szálás a francia fővárosban. Párizsban és az Ile-de-France régióban az emberek inkább keresnek egy kertet, ahol felverhetik a sátrukat, ahol vadregényes körülmények között eltölthetik az olimpia napjait. Ez a kereslet és kínálat törvényének teljes diktátuma – szögezte le a lap.  

A Clarín szerint Párizs XV. kerületében egy háromszobás lakást a tavalyi 165 euró helyett az olimpia idején 690-ért kínálnak naponta, takarítási költségek nélkül. A fővárosi ingatlanoknál ez az ár a jellemző. Ezzel a bérleti díjjal, ha azt az ott élők a játékok teljes huszonhárom napjára kiadják, a tulajdonosok közel 16 ezer eurót (mintegy hatmillió forintot) zsebelhetnek be. 

Ha pedig valaki nem hajlandó vagy nem képes ekkora vagyont kifizetni, még mindig ott van a kempingezés lehetősége, amire a Párizst övező vidékeken van lehetőség. A HomeCamper nevű szakosodott platform szerint ezért két hétre körülbelül háromezer euróval (1,14 millió forinttal) kell számolni.  

Sok foglalást látunk a fővároson kívül is. Ezek olyan települések, amelyek közel vannak Párizshoz, jó metróvonalakkal ellátottak, közel vannak az olimpia helyszíneihez és megfizethetőbbek is.  

Milyen nemzetiségű utazók várhatók nagy számban?

Az biztos, hogy a világ minden tájáról jönnek majd a sporteseményre.

Elsősorban azonban a franciák, az angolok, a németek, az amerikaiak és a hollandok érkezésére számítanak leginkább.  

A szálláskeresések több mint 40 százaléka 3 vagy több utasból álló csoportokra vonatkozik, 30 százalékát párok indítják, míg a családi körben utazni vágyók a megtekintett hirdetések több mint 20 százalékát teszik ki.    

Kiadási kisokos 

Néhány francia önkormányzat megköveteli, hogy a fő lakóhely rövid távú tartózkodásra történő bérbeadását be kell jelenteni a helyi polgármesteri hivatalban. A főváros sem kivétel ez alól, itt a kiadó fél kap egy regisztrációs számot, amelyet fel kell tüntetnie a bérbeadási hirdetésen. Ennek az elmulasztása ötezer eurós bírságot von maga után. További korlátozás, hogy az ingatlan nem adható ki évi 120 éjszakánál többre, bár ez az olimpiai játékok alatt nem jelenthet problémát. Az árakra viszont nem szabtak korlátokat.
Az adminisztratív formaságok mellett vannak gyakorlati feladatok is. A lakást ki kell takarítani. Meg kell tisztítani a padlót, a konyhaszekrényeket és a konyhai eszközöket, a mosdók tömítéseit, a vízkő minden nyomát el kell tüntetni és a matracokat sem árt tisztán átadni.  

A kiadás azért költségekkel is jár 

Át kell nézni az elektromos aljzatokat, a világítótesteket, a biztonsági berendezéseket, a gázvezetékeket és a gyújtórendszereket (gáztűzhely, főzőlap, sütő). A kiadó biztonsági kötelezettséget vállal a bérlőkkel szemben. Ellenőrizni kell azt is, hogy minden megfelelően működik-e, nincs-e szivárgás vagy meghibásodás például a WC-öblítéssel, a csapokkal, a légkondicionáló berendezéssel.  

Ami a csótányokat vagy a poloskákat illeti, meg kell szabadulni tőlük. (Tavaly volt egy egész országra kiterjedő ágyipoloska-járvány.) A matracokat és a párnákat ágyipoloskák elleni huzattal is felszerelhetik. A bérlők távozása után fertőtleníteni kell mindent a patikákban kapható speciális termékekkel.  

De ha a kiadó különösen elfoglalt, vagy esetleg kényelmes, akkor megfelelő díjazásért ezeket a feladatokat átveszik tőle a különböző szolgáltatások, amelyek a hirdetmények feladásától a vendégek fogadásán át egészen az utókezelésig mindent elvégeznek. Ennek az ára körülbelül a bevétel harminc százaléka.   

Ellenőrizni kell azt is, hogy a lakásbiztosítás milyen fedezetet nyújt az ideiglenes bérbeadásra. A

bérleti platformok elvileg fedezetet nyújtanak a bérlők által az ingó és ingatlan vagyontárgyakban okozott károkra, valamint fedezik a bérbeadó felelősségét is.   

Ha valaki ilyen cégekre bízza az ingatlana kiadását, akkor akár a bevétel közel feléről le is mondhat, viszont nem kell törődnie csip-csup ügyekkel, utánajárásokkal, ráadásul nagyobb biztonságban érezheti magát. Ha a napi kétezer eurós álomdíjat nézzük, még akár meg is éri.   

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn