Meghatározó lesz az azonnali fizetések piaca az idei évben 

Szerző: | 2024. január. 14. | Technológia

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legutóbbi adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a 2023-as évet értékelték, valamint az idén várható nagy trendeket elemezték ki.

Az adás elején Suppan Márton röviden bemutatta a Peak Media, a Peak Csoport média- és hírközlésért felelős üzletágának a tavalyi kiemelkedő eredményeit.  

A 2023-as év számokban: 

  • 850 cikk  
  • 9 Fintech Sparks 
  • Fintech Sparks EDU 
  • Első angol nyelvű Sparks 
  • Közel 700 ezer egyedi látogató, több mint 1 millió oldalmegtekintés 
  • 82 rádióadás (kb. 50 Fintech Világa, emellett Zöld Pénzügyi Percek és Blockchain percek – ezek ideiglenesen szünetelnek) 

A Peak emellett tavaly felvásárolta a FintechRadar hírportált, amelyen augusztus óta rendszeresen jelennek meg újságcikkek. A FintechRadarra a Mercury Labs a Peak innovációs csapatával együttműködésben mesterséges intelligencia segítségével írt cikkeket publikál napi szinten. 

Nagyot ment az Apple a fintechszektorban 

Az év egyik legnagyobb nyertese az Apple volt, amely számos pénzügyi megoldással bővítette a szolgáltatásait. A nagyvállalat több évvel ezelőtt az Apple Payjel lépett be a fintechpiacra, amely mára már több milliárd dolláros szolgáltatássá nőtte ki magát.  

Tavaly a cég legnagyobb dobása az Apple Savings bevezetése volt: 3 nap alatt 1 milliárd dollárt helyeztek el felhasználók a megtakarítási számláikon. Ezt hajtotta a kimagasló, 4,15 százalékos megtakarítási kamat. 

Szintén tavaly vezették be az Apple Pay Latert, egy BNPL-megoldást. Ezzel az USA-ban elő Apple-felhasználók 6 hétre és 4 részletre bonthatják fel a vásárlásaikat, díj- és kamatmentesen. A vásárlási lehetőség Apple Payt elfogadó kereskedőknél lehetséges. 

2024 a fizetési szolgáltatók éve lehet  

Európában, és a világ számos országában már alapvető az azonnali átutalás lehetősége. Az USA-ban 2019-ben jelentették be, hogy érkezik a FedNow, az Egyesült Államok azonnali átutalási rendszere. Négy évvel később váltották valóra az ígéretet: 2023 júliusától az 500 ezer dollárig terjedő átutalások azonnal megérkeznek a címzett számlájára. 

Magyarországon 2020 márciusában vezették be az AFR-t (Azonnali Fizetési Rendszer), amelyen keresztül 2020 júliusára 3800 milliárd forint átutalás teljesült. Az AFR azóta több innováción ment keresztül, az idén pedig érkezik az eddigi legnagyobb fejlesztés, amely innovatív megoldásokat hoz majd a hazai fizetési infrastruktúrába. Az AFR 2.0 várhatóan február 2-án indul. 

Az azonnali átutalások területén világszinten megfigyelhetők a fejlesztések. A trend egyértelműen kirajzolódik, várhatóan a jövőben a különböző országok és régiók fizetési rendszerei összekapcsolódhatnak.  

A Fintech Világa legújabb adásában továbbá szó esik a kriptovaluták remek évéről, a CBDC-projektek elterjedéséről, valamint arról, hogy a mesterségesintelligencia-láz várhatóan tovább forrósodik. A teljes adás az alábbi Spotify-linken elérhető. 

Címlapkép: shutterstock

Ajánljuk a témában:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn