Brüsszel magára hagyta az európai gazdákat

Szerző: | 2024. január. 15. | Hazai, Kiemelt

Közös levélben szólítják fel cselekvésre az Európai Bizottságot a határ menti tagállamok agrárminiszterei, hogy találjon megoldást, és segítsen a gazdáknak az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci zavarok kezelésében.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések felfüggesztése óta jelentős károkat szenvednek el a frontországok gazdálkodói.

Ezért Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia agrárminisztere levelet írt Valdis Dombrovskisnek, az EB alelnökének, az EU kereskedelemért felelős biztosának és Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztosnak, amelyben ismertették Brüsszellel az ukrán termékek EU-s exportdinamikájának a változásait, valamint országaik piacvesztését gabona- és olajosnövények tekintetében.


Ukrajnára nem vonatkoznak a szabályok

Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a gazdálkodók számára az elmúlt években a magas termelési költségek, a megnövekedett ár- és bevételi kockázatok, a kedvezőtlen éghajlati viszonyok okozta kihívások mellett egyre komolyabb aggodalmat kelt az Ukrajnából érkező megnövekedett export.

Ennek fő oka, hogy a különböző termelési szabványok, a birtokméretek miatt olcsóbb ukrán mezőgazdasági termékek kiszorítják őket a hagyományos exportpiacaikról.

A tárcavezető hangsúlyozta: az öt határ menti ország az unió azon hat tagállama közé tartozik, amely a szükségleteiknél lényegesen több búzát és kukoricát képes termelni, ezért gazdálkodóik hozzájárulása az európai élelmezésbiztonsághoz és az EU stratégiai autonómiájához elengedhetetlen. Brüsszelnek ebből kifolyólag olyan intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek védik az Ukrajnával határos tagállamok piacait, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak számukra exportpotenciáljuk kiaknázására.

Az egyik ilyen lehetőség a vámok bevezetése lehet a legérzékenyebb mezőgazdasági termékek esetében

– emelte ki Nagy István, hozzátéve: minden eszközzel megvédik a magyar gazdák érdekeit az ukrán dömpingáruval és a sokszor kétes minőségű mezőgazdasági termékekkel szemben.

Ennek érdekében az öt érintett tagállam felszólítja Brüsszelt, hogy készítsen jelentést arról, miként felelnek vagy nem felelnek meg Ukrajna termelési előírásai az uniós mezőgazdasági termelésre vonatkozó szabályoknak, és biztosítsa, hogy ezeket a szabályokat a tagállamok következetesen érvényesítsék az európai fogyasztóknak kínált valamennyi termék esetében.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn