Idén már felfuthat az építőipar

Szerző: | 2024. január. 15. | Hazai

A fokozódó hitelezési aktivitás és a felszabadított uniós források nyomán az idei évben már az építőipari teljesítmény felfutására számít a Makronóm Intézet elemzője. A friss KSH-adatok azt mutatják, hogy a magas kamatkörnyezet és a gazdasági lassulás miatt visszaestek a beruházások a versenyszférában, de negatívan hatott az építőipari keresletre az uniós források visszatartása is.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője 

Kedvezőtlen képet mutat az építőipar novemberi teljesítménye, az éves két számjegyű visszaesést a megelőző hónapok nagyrészt stagnálásával szemben magyarázza a magas bázisidőszaki érték, azonban a havi alapú, 2,6 százalékos csökkenés negatív meglepetést jelent. Éves alapon az épületek építése esett vissza nagyobb mértékben, 18,3 százalékkal, a magas bázis miatt, amit az otthonfelújítási program kifutása is befolyásolt, míg az egyéb építmények építése csak 3,5 százalékkal zsugorodott, itt már a tavalyi év végét is alacsonyabb teljesítmény jellemezte az állami beruházásstop eredményeként.  

Az építőipar nehéz helyzetében több tényező játszik együttesen szerepet: a magas kamatkörnyezet és a gazdasági lassulás miatt visszaestek a beruházások a versenyszférában, de negatívan hatott a keresletre az uniós források visszatartása is. Kedvezőtlenül befolyásolja az ágazat teljesítményét továbbá, hogy az energiaárak és az alapanyagárak megugrása miatt a csökkenő kereslet ellenére sem tudnak mérséklődni az árak: a harmadik negyedévben negyedéves alapon 1,5, míg éves alapon 13,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak az építőiparban. 

Előretekintve,  

a fokozódó hitelezési aktivitás, illetve a felszabadított uniós források nyomán az idei évben már az építőipari teljesítmény felfutására számítunk.  

Erre szükség is van, tekintve, hogy a november végi adatok alapján az ágazat rendelésállománya 21,2 százalékkal maradt el a megelőző évi szintjétől. Az építőipar növekedése az ipari teljesítmény szempontjából is kiemelkedően fontos lenne, mivel a jelentős részben a belföldi keresletre támaszkodó építőipari alapanyagot gyártó ipari alágakban 10 százalékos volumencsökkenés történt egy év alatt. Fontos feladat lesz továbbá az építőiparban a hatékonyság növelése, annak érdekében, hogy a kereslet megugrása ne az árak ismételt emelkedését hozza magával. 

A KSH friss építőipari adatai részletesen
– Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 12,8, az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 novemberében. 
– Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 18,3, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,6 százalékkal kisebb volt az októberinél. 
– A megkötött új szerződések volumene 60,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 186 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés oka a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött nagyértékű szerződés volt. 
– Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 21,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15,6, az egyéb építményekre vonatkozóké 25,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. 

A táblázat, az adatok forrása: KSH 2024.01.15.

Címlapfotó: Unsplash

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn