Leáll a Berlin melletti Tesla-gyár

Szerző: | 2024. január. 15. | Kiemelt, Világgazdaság

A Vörös-tengeren durvul a helyzet, az ellátási láncokat már most csapás érte. Elon Musk kéthetes szünetet rendel el németországi gyárában.

Komoly problémákat kezdenek okozni a vörös-tengeri kereskedelmi útvonalon az Irán által támogatott húszi lázadok hajók elleni támadásai. A teherszállító gigászok, mint a Maersk, úgy döntöttek, hogy a hajózási útvonalat a Vörös-tengerről és a Szuezi-csatornától Dél-Afrika és a Jóreménység foka felé terelik. Ez azt is jelenti, hogy sokkal hosszabb útvonalon sokkal több idő alatt – és természetesen sokkal költségesebben szállítanak Európába.

Musk döntött

A Tesla szerint a támadások súlyosan érintik az ellátási láncok biztonságát, a problémák pedig a szállítási késések miatt hamarosan a vállalatnál is megjelennek. Éppen ezért Elon Musk úgy döntött, hogy január 29. és február 11. között leállítja a járműgyártást a Berlin melletti üzemében.

A gyár több mint 11 ezer munkavállalót foglalkoztat, évente pedig 250 ezer autó elkészítésre képes.

A pandémia óta ez az első komoly csapás az ellátási láncokra. Amennyiben a vörös-tengeri krízis – akár rövid távon – tartós marad, az komoly hatással lehet a világgazdaság fellendülésére, míg a magasabb olajárak és a szállítási díjak emelkedése ismét bedörrenthetik az inflációt.

A Tesla egyébként nem egyedüliként figyelmeztet egy esetleges leállásra. A Volvót is birtokló kínai Geely és a svéd IKEA is hasonló problémákkal néz szembe, és máris értesítette megrendelőit, hogy az áruszállítás a közeljövőben késhet és akadozhat.

A Tesla részvényei a leállás bejelentése után 3,7 százalékot estek a New York-i tőzsdén.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn