Új közgazdász-generációt képeznek Debrecenben a Makronóm Intézet közreműködésével 

Szerző: | 2024. január. 15. | Hazai

Szeptembertől a Debreceni Egyetemen a Makronóm kihelyezett gazdasági tanszékén a hallgatók olyan magas szintű elméleti és gyakorlati oktatásban részesülhetnek, ami kutatási projektek és nemzetközi elismertségű publikációk elkészítésére is lehetőséget nyújt.  

Az együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet képviselői múlt pénteken írták alá az oktatási intézmény főépületében – számolt be az eseményről a HAON, a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál.

Szilvássy Zoltán rektor köszöntőjében elmondta, az intézet munkájának köszönhetően a hallgatók egy-egy olyan témában mélyülhetnek majd el, ami őket magánemberként is régóta foglalkoztatja: megismerkedhetnek a magyar gazdaság stratégiai fejlesztésének szemléletbeli kapaszkodóival a mai globalizált világban. 

Fontos szerep hárul az egyetemre 

A Makronóm Intézet azért jött létre 3 évvel ezelőtt, hogy Magyarországon meghonosítsa és megerősítse a patrióta, pragmatikus és meritokratikus gazdaságpolitikai gondolkodást. Minden ország úgy vált sikeressé, hogy patrióta volt, azaz azt vették figyelembe a döntéseknél, hogy mi szolgálja legjobban az ott élők érdekeit  

– fejtette ki György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos. 

Hangsúlyozta, hogy ezek lehetnek olyan döntések is, amik által külföldi vállalatok kapnak lehetőséget Magyarországon. „Mert munkát adnak a magyaroknak, mert otthonuknak érzik a mi hazánkat, számukra érték az itt dolgozóknak munkát adni és részt venni a térség felvirágoztatásában” – sorolta az érveket.

„Az egyetemek feladata továbbá, hogy a térségben élőket olyan munkavállalókká képezzék, akik nagyon magas hozzáadott értéket termelnek a cégeknél. Utóbbiak ezért cserébe magas béreket tudnak fizetni, tehát az egész régió fejlődik. Azon leszünk, hogy olyan hallgatókat neveljünk, akik Debrecent és környékét szolgálják patrióta, pragmatikus és meritokratikus értékek szerint, és olyan kutatásokat végezzünk, amiket a szakpolitika, valamint a mindenkori kormány be tud építeni a döntéseibe”

– fogalmazta meg György László az új tanszék céljait, amelynek a vezetésével őt bízták meg. 

(Forrás: Kiss Annamarie)

Innováció a képzésekben 

Bács Zoltán kancellár úgy vélekedett, hogy a Debreceni Egyetem Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézményeként időben reagál a társadalmi és piaci igényekre. Sok innováció volt a képzésekben, megalapítottuk a sportközgazdász-, az agrárközgazdász- és a könnyűzenei képzést is. A Makronóm Intézettel való együttműködés azt szolgálja majd, hogy a hallgatók elsajátítsák az intézet által képviselt értékeket, megszerzett ismereteket, illetve részt vegyenek olyan közös kutatásokban és publikációkban, amelyekkel országos szintre emelik a tudásukat – mondta. 

A Makronóm Intézet működésével kapcsolatban Dobos Balázs szakmai igazgató elmondta, hogy  

kiemelten fontosnak tartják az új közgazdász-generációk képzését, szakmai kinevelését. Ezt nemcsak képzési és kutatási oldalról szeretnénk tenni, hanem a gyakorlati munka során is.  

Az intézet gyakorlati szemlélet tud vinni az egyetem életébe, a munkatársaink pedig magas szintű akadémiai képzésben részt vevő új kollégákkal dolgozhatnak együtt, így kölcsönösen előnyös az együttműködés” – fejtette ki. 
Erdey László, a DE GTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese számba vette, hogy a kar milyen széles oktatási palettával készíti fel hallgatóit mindazokra a kihívásokra, amelyekkel a jelenlegi világban szembesülnek.

A tanszék létrejöttével további előrelépéseket tehetünk, hogy a diákok felkészülten, patriótaként lépjenek ki az egyetemről, erős helyi kötődéssel”

– zárta gondolatait. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn