Törökország ideges, ezért kihagyja Davost

Szerző: | 2024. január. 16. | Geopolitika, Kiemelt

Erdoğan 2009 óta bojkottálja a davosi találkozót, de eddig a kormányának tagjait elengedte a globális gazdasági elit kapcsolatépítő luxusbüféjébe. A most kezdődött fórumról azonban ismét letiltott mindenkit a WEF elnökének Izraellel kapcsolatos kijelentései miatt.

Január 15-én startolt el a „globális elit csúcstalálkozója”, a davosi Világgazdasági Fórum (WEF). Az öt napon át tartó eseményen közel hatvan állami vezető és több tucat külügyminiszter mellett mintegy 1600 cégvezér is tiszteletét teszi – nem úgy Törökország prominensei, akiknek Erdoğan elnök egyszerűen megtiltotta, hogy elutazzanak Svájcba.

A török vezető Klaus Schwab, a davosi fórum elnökének szavain akadt ki. A fórum alapítója ugyanis elítélte a Hamász „Izrael elleni terrortámadásait”, az azonban már nem segített, hogy a gázai civilek védelmét is hangsúlyozta.

Erdoğan a főszervező „Hamász-ellenes” álláspontja miatt parancsolt megálljt Mehmet Şimşek pénzügyminiszternek, aki pedig tavaly júniusi kinevezése óta erre az alkalomra várt. A tárcavezető Davost rendeltetésének megfelelően szerette volna „használni”, vagyis befektetéseket akart az országába csábítani, miközben Törökország számára a lehető legjövedelmezőbb kapcsolatokat építi ki a luxusmeetingen.

A Világgazdasági Fórum szóvivője úgy fogalmazott: a közel-keleti biztonsági és humanitárius helyzet a konferencia leghangsúlyosabb témája lesz, tehát platformot biztosítanak minden érdekelt fél számára (a régióból és azon kívül is), hogy megosszák a nézeteiket arról, miként lehet visszatérni a diplomáciai megoldásokhoz. Több mint ötven képviselőt várnak az arab világból, köztük egy magas szintű palesztint.

Felmelegített tiltakozás

A török elnök egyébként a 2009-es találkozó óta bojkottálja a davosi konferenciát. Akkor (még kormányfőként) Simón Peresz izraeli elnökkel rúgta össze a port az Öntött ólom hadművelet miatt, amelynek során a zsidó állam hadserege a Gázai övezetet bombázta fegyverraktárak elpusztítása céljából.

Erdoğan soha többé nem vett részt a konferencián, de néhány év elteltével a kabinet tagjainak engedélyezte, hogy Davosba utazzanak. Egészen mostanáig.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Necati Savas

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn