Már a davosi csapból is mesterséges intelligencia folyik

Szerző: | 2024. január. 20. | Technológia

Az idei davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) központi téma volt a mesterséges intelligencia. Többek között Bill Gates, Li Csiang kínai miniszterelnök és az OpenAI alapítója, Sam Altman is elmondta, mire számít a jövőben.

Ma már szinte a csapból is a mesterséges intelligencia (MI) folyik. A nagy techvállalatok folyamatosan fejlesztik MI-modelljeiket, hatalmas verseny van a piacon, és nagyon gyorsan fejlődik a technológia. Így hát várható volt, hogy a Világgazdasági Fórumon is fontos szerepet kap ez a téma.

A hónap elején a Nemzetközi Valutaalap kutatói megállapították, hogy a mesterséges intelligencia világszerte tízből négy, fejlett gazdaságokban hat munkavállalót érint majd. Emellett a Világgazdasági Fórum most közzétett jelentése szerint a megkérdezett közgazdászok fele úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia 2024-re „kereskedelmi szempontból zavaróvá” válik – szemben a 2023-as 42 százalékkal.

A Világgazdasági Fórum 2024-es davosi éves találkozóján az üzleti vezetők is kiemelten foglalkoztak a témával. Különösen arra összpontosítottak, miként lehetne úgy szabályozni a technológiát, hogy az mind az üzleti életben, mind a világban a jót szolgálja.

A kormányok már évek óta tárgyalnak az MI szabályozásáról, de még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Az egyik legnagyobb kihívás, hogy pontosan hogyan és mennyire szabályozzák.

Bill Gates pozitívan vélekedik a technológiáról

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődése miatt sokan aggódnak, hiszen gyakran hallani, hogy a technológia világszerte munkahelyek millióit fogja megszüntetni.

Bill Gates elmondta, nem feltétlenül ellenzi a mesterséges intelligencia terjedését, de úgy véli, a történelem azt mutatja, hogy minden új technológiával együtt jár a félelem, és ezzel együtt az új lehetőségek is.

„Ahogy az 1900-as évek elején a mezőgazdaság és az ipar gépesítésével is történt, az emberek akkor is féltek. Viszont később rájöttek, hogy ez az egész folyamat sok új dolgot és munkalehetőséget teremtett. Most is valami ilyesmire készülhetünk”

– fogalmazott a Microsoft atyja.

Emellett kijelentette, hogy az MI öt éven belül valamennyiünket érinteni fogja. Kiemelte az orvosokat, akiknek rengeteg papírmunkájuk van – amit amúgy nem szívesen csinálnak –, ezeket például könnyedén elvégeztethetik majd a mesterséges intelligenciával.

Az IMF e héten közzétett jelentésében azonban kevésbé optimista véleményt fogalmazott meg: szerinte a mesterséges intelligencia a politikusok beavatkozása nélkül tovább mélyítené az egyenlőtlenségeket.

Kína az amerikai korlátozásokra utalhatott

Li Csiang kínai miniszterelnök szerint a technológiai innovációkat nem szabad más országok korlátozására vagy megfékezésére használni.

 „Ahhoz, hogy a verseny egészséges maradjon, (…) az egyetlen út az együttműködés fokozása az innováció terén”

– mondta Li a Világgazdasági Fórumon keddi beszédében, majd hozzátette, hogy a tudomány és a technológia gyümölcsének az egész emberiség javát kell szolgálnia ahelyett, hogy más országok fejlődésének korlátozására vagy megfékezésére használnák.

Li nem nevezett meg konkrétan egyetlen országot sem. Azonban a CNBC kiemelte, hogy az elmúlt két évben az USA olyan intézkedéseket vezetett be, amelyekkel igyekeznek elvágni Kínát a mesterséges intelligenciához használt csúcskategóriás félvezetőtől, mivel aggódnak amiatt, hogy a technológia Peking katonai képességeit javítja. Peking pedig többször is kérte Washingtont, hogy oldja fel a kínai vállalatokra vonatkozó korlátozásokat, amelyek akadályozzák őket abban, hogy fejlett technológiát vásároljanak amerikai cégektől.

Beszédét követően Li a ChatGPT-hez hasonló generatív mesterséges intelligencia kockázatairól és lehetőségeiről beszélt egy rövid kérdezz-felelek órában Klaus Schwabbal, a Világgazdasági Fórum alapítójával. Elmondta, fontos, hogy „nekünk, embereknek kell irányítanunk a gépeket ahelyett, hogy a gépek irányítanának minket”, majd hozzátette, hogy

a mesterséges intelligenciának nem csak az emberek egy szűk csoportjának javát kellene szolgálnia, és nem csak a fejlődő országok érdekeit kellene előtérbe helyezni.

Megszólaltak az új technológia úttörői

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója és legjelentősebb szövetségese, Satya Nadella, a Microsoft cégvezetője együtt léptek a színpadra, hogy beszéljenek partnerségükről és a technológia jövőjéről.

Az OpenAI, illetve a Microsoft vezérigazgatói az elmúlt hónapokban sok mindenen mentek keresztül együtt, többek között Altman kirúgásán és visszavételén is.

Altman kirúgása és visszatérése

Az OpenAI alapítója és vezérigazgatója, Sam Altman Davosban elmondta, hogy amikor az igazgatótanács kirúgta, nagyon meglepődött és össze volt zavarodva.   Valójában az OpenAI szokatlan vállalati struktúrája vezetett Altman váratlan leváltásához. A CNBC szerint általában ritkán fordul elő, hogy egy alapítót kiszorítanak a cégéből, de Altman hatalma eltér más nagy technológiai alapítókétól, részben azért, mert nincs tényleges tulajdonrésze magában a vállalatban.

A vállalat hatalmi piramisának csúcsán valójában az OpenAI igazgatótanácsa ül, tehát ez a csoport felelős az OpenAI Inc. irányításáért.   Novemberben az igazgatótanács közölte, hogy elvesztette a bizalmát vezetője iránt, és kirúgta a vezérigazgatót – elsősorban az MI biztonsági kérdéseire és az OpenAI védelmében betöltött szerepével kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva. A Microsoftnak jelentős befektetése ellenére sem volt helye a tanácsban, így érdemi beleszólása sem volt Altman kirúgásába.

A kirúgást követően az OpenAI szinte teljes személyzete felmondással fenyegetőzött, és ha valóban megtették volna, az hatalmas károkat okozott volna a vállalatoknak és a befektetőknek egyaránt. Ezért napokon belül vissza is helyezték Altmant eredeti posztjára.

Altman szerint a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia technológiája rövid távon nem feltétlen alakítja át radikálisan a világot, azonban hosszú távon jelentős hatást gyakorol majd a világra. Az emberek ugyanúgy folytatják mindennapi tevékenységüket, ez nem fog változni – írja a The Wall Street Journal.

Nadella szerint a világ karnyújtásnyira van egy olyan fellendüléstől, mint amilyet a személyi számítógépek széles körű elterjedése hozott. Hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia elterjedése pozitív hatással lesz a munkavállalókra, hiszen produktívabbak lesznek, és ennek megfelelően várhatóan a béreknek is emelkedniük kell.

(Borítókép: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn