Mekkora Irán szerepe a vörös-tengeri húszi támadásokban? 

Szerző: | 2024. január. 22. | Geopolitika, Háború, Kiemelt

Az elmúlt hetekben rendszeressé váltak a húszi milíciák támadásai a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen. A térségben már az amerikai és brit légierő is beavatkozott, de a fegyveresek továbbra is komoly fenyegetést jelentenek a világkereskedelemre. Sokszor felmerült már, hogy Teherán közvetlenül érintett lehet a rajtaütések kidolgozásában. Vajon mennyiben valósak ezek a vádak?

Az Iráni Forradalmi Gárda (IFG) és a libanoni Hezbollah csoportjai Jemenből közvetlenül segítik és felügyelik a húszi támadásokat a Vörös-tengeren – tudta meg helyi forrásoktól a Reuters. 

„Know-how”, adatok és hírszerzési támogatás érkezik Teheránból 

A húszi csoportok szervezésében szerepet vállaló Irán már a gázai háború kirobbanásakor növelte fegyverszállításait a milícia részére. Teherán fejlett drónokat, hajók elleni cirkálórakétákat, ballisztikus precíziós és közepes hatótávolságú rakétákat biztosított a húsziknak, akik kereskedelmi hajókat kezdtek célba venni még novemberben, a gázai palesztinokkal való szolidaritás jegyében. 

A Forradalmi Gárda parancsnokai és tanácsadói „know-how”-val, adatokkal és különböző hírszerzési információkkal segítik kiválasztani a húsziknak a célpontokat, azáltal, hogy előre jelzik, mely hajók fognak áthaladni a Vörös-tengeren Izrael felé tartva. 

Irán komolyan részt vesz a tengeri kereskedelmet célzó támadások megszervezésében – jelezte Washington a múlt hónapban.  

Az iráni hírszerzés szerepe jelentős a húszi támadásokban. 

A külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanaáni egy múlt heti sajtótájékoztatón ismételten tagadta, hogy Teheránnak köze lenne a vörös-tengeri húszi támadásokhoz. Az IFG kapcsolatokért felelős irodája nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresésekre. A Hezbollah szóvivője szintén nem kommentálta a helyzetet.  

Mohammed Abdulszalam húszi szóvivő ugyancsak tagadta, hogy Iránnak vagy a Hezbollahnak köze lenne a támadásaikhoz.  

A húszik azt mondják, az Izraelhez kötődő vagy izraeli kikötőkbe tartó szállítóhajók elleni támadásokkal a Hamászt kívánják segíteni. Rajtaütéseik világszinten komoly hatással vannak az Ázsia és Európa között a Báb el-Mandeb szoroson áthaladó tengeri kereskedelemre. Az amerikaiak és britek által jemeni húszi célpontok ellen végrehajtott légicsapások pedig egy új konfliktus kibontakozásával fenyegetnek a térségben. 

A gázai konfliktus Izrael és a Hezbollah fegyveresei közötti összecsapásokat is kiváltott a libanoni határ mentén, valamint Iránhoz kötődő csoportok támadásait amerikai célpontok ellen Irakban és Szíriában. 

„Az Iráni Forradalmi Gárda (a fejlettebb fegyverek használatához szükséges) katonai kiképzéssel segíti a húszikat” – mondta egy iráni bennfentes.  

Húszi felkelők egy csoportja a múlt hónapban Iránban kapott kiképzést az IFG egy támaszpontján az új technológiák és rakéták használatára”.  

Ez a forrás elmondta azt is, hogy iráni katonai vezetők utaztak Jemenbe, ahol parancsnoki központot állítottak fel a fővárosban, Szanaaban, a Vörös-tengeren történő támadások kivitelezésének felügyeletére, amelyeket egy Jemenért felelős magas rangú IFG-parancsnok felügyel. 

Regionális stratégiáról van szó 

A Vörös-tengeren történő támadások Irán regionális stratégiájába illenek, amelynek lényege a síita fegyveres milíciák mozgósítása és hálózatszerű kiépítése a térségben és környékén, a befolyás, valamint a tengeri biztonság fenyegetésének fenntartása és védelme érdekében. 

Szakértők szerint  

Teherán célja, hogy megmutassa, a gázai háború túl költséges lehet a Nyugat számára, ha tovább húzódik, és hogy az eszkaláció katasztrofális következményekkel járhat a régióban. 

„A húszik nem önállóan tevékenykednek” – mondta Abdulaziz al-Szager, a Gulf Research Center nevű think-tank igazgatója. Egy elemzés szerint a húszik körülbelül 20 ezer harcost számlálhatnak. „Sem a húszik személyzete, sem a szakértelmük, sem a képességeik nem fejlettek. Naponta több tucat hajó halad át a Báb el-Mandeb szoroson, amelyek megtámadásához a húsziknak nincs elegendő forrásuk, tudásuk vagy műholdas információjuk.” 

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, Adrienne Watson szintén úgy véli, az Irán által biztosított hírszerzési információk komoly szerepet játszottak a sikeres támadásokban. 

Két jemeni forrás szerint  

nyilvánvaló, hogy az IFG és a Hezbollah tagjai jelen vannak Jemenben.  

Húszi fegyveresek gyűlése Jemen fővárosában (Forrás: MTI)

Ők felelősek a katonai hadműveletek és a kiképzések lebonyolításáért, illetve a darabokban Jemenbe csempészett rakéták összeszereléséért is. 

„Teljesen világos, hogy az irániak segítenek azonosítani a célpontokat és azok úti célját. Helyi szinten a húsziknak nincs erre kapacitásuk” – jelezte a Stratégiai Tanulmányok Szanaai Központjának vezető kutatója. 

A politikai döntés Teheránból érkezik, az irányítás a Hezbollah felelőssége, a kivitelezést pedig a húszik intézik”  

– mondta egy magas rangú, névtelenséget kérő regionális forrás. 

Fegyver és tanács 

A csoport célja az, hogy az Izraelbe tartó hajókat emberi vagy egyéb jelentős anyagi veszteséget elkerülve támadja. Az amerikai és brit csapások nem fogják visszatartani őket – jelezte a húszi szóvivő. 

Nem tagadjuk, hogy kapcsolatban állunk Iránnal, és hogy az ottani kiképzési és katonai tapasztalatból, valamint katonai képességekből profitáltunk. De a döntéseket Jemenben, függetlenül hozzuk és semmilyen egyéb pártnak nincs köze hozzájuk.”  

„A húsziknak drónjaik és rakétáik vannak, valamint minden, ami az Izrael elleni harcukhoz szükséges. A hajózási útvonalak és hajók esetében azonban iránymutatás és tanács kell nekik, ezeket pedig Irán biztosítja számukra” – mondta egy a perzsa államhoz köthető biztonsági tisztviselő. Megosztotta azt is, hogy Irán tanácsadói szerepe ahhoz hasonló, mint amilyen Szíriában: a kiképzéstől kezdve a hadműveletek felügyeletéig terjed. „Az IFG tagjai Szanaaban most is segítik a műveleteket” – mondta. 

(Forrás: Reuters) 

Irán kapcsolata a térség fegyveres milíciáival

A 2011-ben kitört szunnita vezetésű felkelés idején Irán több száz gárdistát és több ezer Hezbollah-harcost küldött Szíriába, hogy segítsenek kiképezni és megszervezni az afgán, iraki és pakisztáni származású síita milicistákat annak érdekében, hogy megakadályozzák Bassár el-Aszad elnök bukását.

Washington és az Arab-öböl államai többször is megvádolták Iránt a húszi milíciák felfegyverzésével, kiképzésével és finanszírozásával. A húszik ugyanis szintén a síita iszlám egyik ágát követik: Zaidi nevű szektájuk a síitizmus egyik ága. Emellett Teheránnal, a Hezbollahhal és különböző szír, illetve iraki csoportokkal állnak szövetségben a Nyugattal és Izraellel szembeni Ellenállás Tengelye nevet viselő koalíció keretein belül. 

A 2011-es arab tavasz kaotikus évei alatt Jemenben a húszik megerősítették ellenőrzésüket az ország északi részén, és 2014-ben a fővárost, Szanaat is elfoglalták, ezzel kiváltva egy Szaúd-Arábia által vezetett koalíció beavatkozását. 

Amíg Irán tagadja, hogy közvetlen szerepe lenne a vörös-tengeri támadásokban, Ali Hámenei (Ali Khomeini) ajatollah üdvözölte a húszik tevékenységét. Azt mondta, reméli, hogy támadásaik „a győzelemig” fognak kitartani. 

Az Irán-párti csoportok koalíciójának egyik vezetője tagadta, hogy az IFG vagy a Hezbollah parancsnokai jelen lennék Jemenben. Ugyanakkor azt beismerte, hogy  

iráni és a Hezbollahból érkező katonai szakértők csapata korábban ellátogatott Jemenbe, hogy a polgárháborúban résztvevőket kiképezze, felszerelje és megerősítse a húszik katonai képességeit.  

„Elmentek, segítettek a húsziknak aztán elhagyták Jement, csakúgy, mint ahogyan a Hezbollah vagy a Hamász esetében tették” – mondta, hozzátéve, hogy nem szabad alábecsülni a húszik katonai képességeit. 

Azt is elmondta, hogy a húszik ismerik a terepet és a tengert is, és megvannak a szükséges rendszereik ahhoz, hogy hajókat támadjanak meg, akár az Irántól kapott nagy pontosságú eszközökkel. 

Amikor a Hamász megtámadta Izraelt, a perzsa államnak nem volt más választása, mint hogy az évek óta tartó Izrael-ellenes retorika után támogatásáról biztosítsa a palesztin csoportot, de aggódott, hogy a Hezbollah bevetése nagyobb izraeli megtorlást váltana ki – mondták egyes elemzők. 

Egy komolyabb háború Izrael és a Hezbollah között katasztrofális követkeményekkel járna Libanonra nézve és veszélyeztetné az Irán számára az Ellenállás Tengelyében legfontosabb fegyveres csoport jövőjét – mondta Abdulghani Al-Iryani, a Stratégiai Tanulmányok Szanaai Központjának kutatója. 

Ezzel szemben a húszik egyedülálló stratégiai helyzetben vannak, és kis erőfeszítéssel is hatalmas hatást gyakorolhatnak a globális tengeri kereskedelemre 

– tette hozzá. 

(Forrás: Reuters

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn