Nagy sikere van a Napenergia Plusz Programnak 

Szerző: | 2024. január. 22. | Hazai, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A pályázati lehetőséggel élő családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatással telepíthetnek modern napelemes rendszereket. A beruházást tervező magánszemélyek egy hete jelezhetik fejlesztési szándékukat a zöldenergia-termelésre és -tárolásra ösztönző kiírásban. Már 21 503-an nyújtottak be előregisztrációs kérelmet, ezek négyötöde az első 24 órában érkezett be.

A kormány 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Programja vissza nem térítendő támogatással segíti a lakóépületek ellátását zöldenergiával.  

A költségek kétharmadának átvállalásával legfeljebb tíz év alatt megtérülhetnek a háztartások kiadásai.  

A támogatott családok a napelemek mellé energiatárolót is telepítenek, a rugalmas felhasználás révén megerősítik az öngondoskodási képességüket és csökkenthetik az áramszámlájukat.  

Tavaly rekordmértékben nőtt az összes naperőművi beépített teljesítmény és a jellemzően családok által üzemeltetett háztartási méretű kiserőművek száma is Magyarországon.  

A kisebb napelemes rendszerekből több készült el 2023-ban, mint a megelőző két évben együttesen, és közel ugyanannyi, mint 2020 végéig összesen.  

A 85 ezres bővüléssel már több mint 255 ezresre nőtt állomány további gyarapítását is szolgálja a Napenergia Plusz Program. 

A beküldött előregisztrációk jóváhagyásáról 15 munkanapon belül dönt a támogató. A pályázók ez után jelölhetik ki a három lehetséges kivitelezőt, amelyek közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhatnak. Támogatási kérelmeket az aláírt kivitelezői szerződést felmutatók nyújthatnak be.  

A hazai gazdaság jövője a zöldenergia. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban és az ipartelepeken is élen járjon a zöldenergia termelésében és tárolásában.  

Az idén új időszámítás kezdődik a kapcsolódó fejlesztésekben: az egy hete elrajtolt programok 137 milliárd forinttal ösztönzik a magyar családok és cégek beruházásait. Egy korábbi kiírásban további 33 milliárd forint hasznosul hálózati integrált energiatárolók létesítésében. Az átviteli rendszerirányító Mavir és az elosztók projektjeiben már zajlanak a beszerzések, az év végéig pedig több helyszínen megkezdődhet a kivitelezés. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn