építőipar

A magyar lakosságot és az építőipar érdekeit védi az építési termékek új környezeti információs rendszere

Szerző: | 2024. január. 24. | Hazai

A Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményénél, az ÉMI Nonprofit Kft.-nél a kormány fenntartható gazdaság- és iparfejlesztési céljaival összhangban elindult az építőipar terén az építési termékek egyszerűsített környezeti értékelése és az ehhez kapcsolódó információs rendszer.

Az ÉMI Nonprofit Kft. az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ) együttműködve a termékgyártók önkéntes nyilatkozatára és adatszolgáltatására alapozottan minden stratégiai jelentőségű termékre elvégzi az értékelést, és közzéteszi az információkat. Ez támogatja, hogy

lehetőség szerint a beruházási helyszínhez legközelebb gyártott – tehát a magyar ipar által előállított –, elérhető, illetve legalacsonyabb környezetterhelésű építési termékekre essen a választás egy beszerzés során.

Alapanyagok és versenyképesség

Az ipar húzóerő a gazdaságban, a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott érték 23, míg a nemzetgazdasági beruházások 33 százalékát képviseli. A hazai, magas hozzáadott értékű, energiahatékony gyártókapacitások megteremtésével és fejlesztésével növelhető a gazdaság ellenálló képessége, az ipar teljesítménye.

Az alapanyag-előállítási ágazatok a hazai ellátás hatékony biztosításán keresztül más ágazatok versenyképességét is biztosítják, jelentőségük az új technológiák adaptálásában, a zöldátállásban és a kapcsolódó szabályok betartásában kiemelkedő. Az iparstratégiával összhangban tehát a most készülő információs rendszer jelentősen erősíti a magyar tulajdonú vállalatokat azáltal, hogy a hazai ipar által előállított termékekre fókuszál.

A rendszernek köszönhető adatalapú döntéshozatal pedig közvetetten növeli a hatékonyságot és az eredményességet

– emelte ki a fejlesztés kapcsán Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

A beruházók döntését segíti az adatbázis

A beruházók tudatos döntését az adatbázis azzal is segíti, hogy az építési termékek leglényegesebb műszaki információit is publikálja gyártói teljesítménynyilatkozatok formájában. A minőségen túl tehát a szállítási távolság, az újrahasznosítási potenciál és a természetes anyagok arányának figyelembevételére is van lehetőség a kiválasztásnál. Ezzel Magyarországon is elindul az építőipar zöldátállása, ezzel párhuzamosan a fenntartható közbeszerzési szabályok, illetve a támogatással megvalósuló lakáscélú programok felülvizsgálata.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja az építőipari szereplők figyelmét, hogy vegyenek aktívan részt az adatbázis és információs rendszer építésében, hiszen a cél közös: a hazai ipar versenyképességének javítása, az épített környezetünk védelme, a fenntartható megoldások elterjesztése és a beruházások ösztönzése.

Nyitókép: Unsplash

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn