Többlettámogatást kapnak az önkormányzatok, emelkednek a pedagógusbérek 

Szerző: | 2024. január. 24. | Hazai

Januártól a kormány 32,2 százalékkal emeli a tanárok és óvónők fizetését. Az intézkedéssel egyidejűleg a kabinet az önkormányzatoknak is többlettámogatást folyósít a béremelések zavartalan kifizetése érdekében. A települések így 78,2 milliárd forinthoz jutnak, a köznevelési és szociális intézmények 63,5 pedig milliárd forint pluszjuttatást kapnak februárban.

A kormány 2024-től több lépésben emeli a tanárok és az óvónők bérét, ennek részeként többletforrást biztosít a fenntartók számára.  

A döntés értelmében valamennyi egyházi, nem állami humán fenntartó és önkormányzat többlettámogatást kap a köznevelési és gyermekjóléti területeken.  

A köznevelési nem állami fenntartók 61,9 milliárd forintban részesülnek, míg a nem állami szociális, gyermekvédelmi szolgáltatók nagyságrendileg 1,6 milliárd forint támogatást kapnak.  

A települési önkormányzatok mintegy 78,2 milliárd forint többlettámogatásra lesznek jogosultak,  

amelyből a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi kerületek 9,5 milliárdhoz jutnak. 

Nem ez az első többlettámogatás az önkormányzatoknak az idei évben:  

január első felében 69,3 milliárd forintot kaptak a települések a megemelt minimálbér és a garantált bárminimum kifizetéséhez.  

A kiegészítéseken túl a kormány továbbra is kiemelten támogatja az önkormányzatokat: kötelező feladataik ellátására a kabinet az idén mintegy 1050 milliárd forintot juttat nekik.  

A fajlagos támogatási összegek változása a kormany.hu oldalon elérhető. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn