Az élelmiszeripar a magyar gazdaság meghatározó ágazata, így fontos az abba való befektetés 

Szerző: | 2024. január. 26. | Hazai

Az élelmiszeripar a hazai gazdaság meghatározó ágazata, ezért fontos annak további fejlesztése. Az olasz–magyar gazdasági együttműködésnek köszönhetően a jó élelmiszer-biztonsági és élelmiszeripari gyakorlatok is áramolhatnak a két ország között. Erről beszélt Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, amikor jelentős olasz agrár- és élelmiszeripari delegációkat fogadott. 

Az államtitkár hivatalában fogadta olasz agrár- és élelmiszeripari szövetségek képviselőit. A Coldiretti és a Filiera Italia jelentős szerepet tölt be az ottani gazdasági élet alakulásában. Az egyeztetésen a felek felvázolták a Magyarország és Olaszország közötti potenciális együttműködés stratégiai területeit, a kölcsönös befektetési lehetőségeket, valamint megosztották egymással az élelmiszer-biztonság és az élelmiszeripar területén lévő jó gyakorlatokat. 

Fábián Gergely kiemelte, hogy Magyarország uniós elnöksége alatt a piaci szereplők igényeinek és véleményének a becsatornázása prioritást fog élvezni. Az egyeztetésen megállapították, hogy  

a háború és az európai szinten betarthatatlan, a saját gazdaságunkat visszavető rendeletek nehéz helyzetbe hozzák az élelemiszeripart.  

Rámutatott, hogy az olasz és magyar fél számára egyaránt fontos egy olyan élelmiszeripari stratégia alkalmazása, amely a technológiai fejlesztés mellett a belső piacon előállított termékek védelmére is kiemelt figyelmet fordít. 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az olasz–magyar gazdasági kapcsolatok megerősítésére és kiszélesítésére törekszik. Hozzátette, hogy  

az élelmiszeripar a hazai gazdaság meghatározó ágazata, a technológiai fejlesztések révén nő a magyar cégek hatékonysága, termelékenysége, valamint nem utolsósorban a versenyképessége.  

Az élelmiszeripari értékláncban részt vevő hazai cégek támogatása a kormány kiemelt célkitűzése, ezt szolgálja az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program, amelynek a keretét a kabinet közel hatszorosára, 33 milliárd forintra emelte. Az élelmiszeripari beruházások hozzájárulnak a gazdasági növekedés helyreállításához, a magyar gazdaság megerősítéséhez, így a családok és a munkahelyek megvédéséhez. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn