Hamász: a háború „pénzügyi dzsihád” is

Szerző: | 2024. január. 28. | Háború, Kiemelt

Az izraeli hírszerzés szerint a Gázai övezetbe irányuló adományokból a Hamász továbbra is lecsípi a saját részét. A vagyongyarapodás megugrott a háború előtti időszakhoz képest, ráadásul a pénzek nyomon követése a Hamász álcázási rutinjának köszönhetően nagyon nehéz.

A háború kitörése óta a palesztinoknak juttatott online adományokból jelentős összegeket fölöz le a Hamász, amelynek ilyen jellegű finanszírozása többszörösére növekedett a tavaly október 7-ei terrortámadás előtti időszakhoz képest – írja izraeli és washingtoni hírszerző források alapján a Bloomberg.

Bár mind az izraeli, mind az amerikai fél azon van, hogy megállítsák az ilyen jellegű tranzakciókat, a pénz követése rendkívül nehézkes, miután a Hamász hosszú évek tapasztalatával a háta mögött kerüli ki a pénzügyi szankciókat, hatásosan tüntetve el a nyomokat maga után.

Egy a lapnak nyilatkozó szakértő szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a háború kitörése óta meredeken emelkedik a Hamásznál landolt (törvényes és törvénytelen) támogatások összege. Gombamód szaporodnak az új karitatív szervezetek, de olyanok is vannak az adományozók között, amelyeknek a tevékenységét maga az Egyesült Államok is jóváhagyta – ez egyben arra is utal, hogy több esetben maguk a szervezetek sincsenek tisztában az általuk közvetített segélyek pontos mozgásával.

A Hamász egyébként nem fogja vissza magát a kommunikációban: nyilvánosan kérik a pénztámogatást az Izrael elleni harchoz, amely szerintük túlmutat a humanitárius segítségen. A szervezet pénzügyi guruja, Iszmail Hanije szimplán „pénzügyi dzsihádnak” titulálta a tevékenységet.

Blokkolási erőfeszítések

Izrael egy tizenhat tagú munkacsoport (amelyben többek között Németország, Kanada, az USA és Hollandia is képviselteti magát) vezető tagjaként igyekszik lépéseket tenni a Hamász bevételének csökkentése érdekében.

A kormány emellett folyamatosan monitorozza és frissíti azoknak a közösségi finanszírozású szervezeteknek a listáját, amelyektől a Hamász a legnagyobb valószínűséggel pénzt csíp le magának. A vizsgálatok eredményeképpen Izrael igyekszik nyomást gyakorolni az adományozó szervezetek országaira, hogy tegyenek ellenlépéseket.

Az iráni pénzcsap

Az Egyesült Államok október 7. óta új pénzügyi szankciókat jelentett be a Hamász ellen, és erős nyomást gyakorol az Öböl-országokra, illetve Törökországra is annak érdekében, hogy fokozzák az erőfeszítéseiket a pénzmosás visszaszorítására. A problémát alapvetően az jelenti, hogy nagyon nehéz egy karitatív szervezetről megállapítani, hogy „szimpla” jótékonykodás mellett nem üzemeltet-e egyéb finanszírozási csatornákat a Hamász pénzelésére.

Az izraeli hírszerzés szerint Irán évente több mint 100 millió dollárral finanszírozza a Hamász katonai erőfeszítéseit, amely így csinos kiegészítést nyújt a szervezet több országban működő befektetéseiből és az adományokból származó bevételek mellé. Bár Teherán soha nem közölte, mennyi a valós összeg, a csoportot valóban nyíltan támogatja.

Ami a jelenleg is áramló adományokat illeti: a Bloombergnek nyilatkozó forrás szerint a Hamász kisebb csapdahelyzetbe került, ugyanis hiába ömlik a pénz hozzá, nem tudja elkölteni azt. A háború sújtotta Gázába szinte lehetetlen most a Hamász igényeit kielégítő mennyiségű árut és fegyvert bejuttatni, így a szervezet jobb híján tartalékolja az összeget – felkészülve arra az időszakra is, amikor valóban megszűnik a közvetlen hatalma a Gázai övezetben.

***

Fotó:
Menekült palesztinok sátortábora a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, 2024. január 23-án.
MTI/AP/Fatima Sbair

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn