Manfred Weber háborúba megy

Szerző: | 2024. január. 28. | Háború, Kiemelt

Az Európai Néppárt elnöke nem aprózta el: egész Európára kiterjedő nukleáris ernyőt akar kiépíteni. Szerinte a két legnagyobb probléma 2024-ben Putyin és Donald Trump, ezért az EU-nak fel kell készülni az Egyesült Államok nélküli háborúra.

Az utóbbi hetekben több helyről is felerősödtek azok a hangok, amelyek Oroszország NATO elleni lehetséges támadásáról beszélnek. Az észt miniszterelnöktől kezdve a (mindjárt tagállam) svéd főparancsnokon át egészen a német védelmi miniszterig sorra kongatják a vészharangot a tagállamokban. Legerősebben éppen az utóbbi, aki szerint sürgősen erősíteni kell a védelmi kapacitásokat, Moszkva ugyanis „egy napon megtámadhat egy NATO-s tagállamot”.

Mialatt Boris Pistorius német tárcavezető a kötelező katonai szolgálat visszaállításának valamelyik verzióján és a német védelmi ipar hatékonyabbá tételén gondolkodik, Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke váratlan húzással tromfolt, és csuklóból előkapta a játékban az atomkártyát.

Búcsú az Egyesült Államoktól

Weber a Politicónak adott interjúban leszögezte: az EU előtt 2024-ben álló legnagyobb kihívás az, hogy képes lesz-e megvédenie magát az Egyesült Államok támogatása nélkül. A pánik oka egyrészt Washington látványos támogatási lassulása saját, ukrajnai proxyháborújában, másrészt az a (nyugati mainstream médiában is már-már tényként elkönyvelt) lehetőség, hogy Donald Trump nyeri az elnökválasztást. A volt és talán leendő elnök hivatali évei alatt több ízben is kritizálta a NATO tagállamait, amiért gyakorlatilag az Egyesült Államoktól várják mindenre a megoldást, ellenben még arra sem képesek, hogy GDP-jük 2 százalékát áldozzák a védelmi költségvetésre. (Ebben Trumpnak igaza volt. Éppen az európai államok sunnyogták el a legjobban az egyébként általuk is szentesített vállalást. A legkiemelkedőbb a védelmi költségvetés semmibe vételében és saját hadseregének legatyásításában éppen Weber szülőhazája, Németország volt.)

Az a lehetőség, hogy ismét Trump veszi át az irányítást az óceánon túl, annyira megrémítette Webert, hogy már el is könyvelte, hogy NATO ide vagy oda, az Egyesült Államok egy orosz támadás esetén magára fogja hagyni az európai szövetségeseit. Éppen ezért arra szólította fel a tagállamokat, hogy haladéktalanul készüljenek fel egy USA támogatása nélküli háborúra.


Nukleáris ernyő

Akarjuk a NATO-t, de elég erősnek kell lennünk ahhoz, hogy meg tudjunk védeni magunkat nélküle is” – mondta Weber, hozzátéve: ez az elhatározás immár független attól, hogy ki lesz az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke.

Az EPP vezére arra is rámutatott, szerinte miként lehet ezt elérni. Ha elrettentésről van szó, természetesen mindenki az atomfegyverekre gondol először. Jelenleg Európa öt országának (Belgium, Hollandia, Németország, Olaszország, Törökország) hat támaszpontján van olyan légibázis, ahol amerikai nukleáris robbanótölteteket állomásoztatnak. Vagyis a nukleáris ernyőt az Egyesült Államok biztosítja, annak ellenére, hogy mind a briteknek, mind a franciáknak van atomfegyvere.

Ami az utóbbiakat illeti: Macron 2020-ban vetette fel először a Weber által szorgalmazott ötletet, és javasolta, hogy kezdjenek megbeszéléseket egy Franciaország által irányított európai nukleáris elrettentő képesség kialakításáról. Hangsúlyos érvként a 300 atomtöltetre mutatott rá országában, a tervet azonban csírájában fojtotta el Németország, amely hallani sem akart önállósodásról és Párizs katonai hatalmának ekkora megerősítéséről. Macron legközelebb a háború kitörése után hozakodott elő ötletével, amelyet Weber most felkarolt.

A politikus szerint itt az ideje, hogy a francia nukleáris csapásmérő képessége „nemzetközivé váljon”, addig ugyanis, amíg Európa ki nem építi önálló és közös elrettentő képességét, Macron javaslatát kell elfogadni, és a francia fegyverekkel kell erősíteni az európai katonai struktúrát.

Régi barátság
Régi barátság

Háborúra készülve

A másik európai hatalom, Nagy-Britannia esetében kicsit bonyolultabb a dolog. A brexit óta a britek nem vesznek részt a közös védelmi struktúra tervezésében sem, bár az együttműködési szándék az ukrajnai háború kitörése óta sokkal szilárdabb.

Weber szerint éppen itt az ideje, hogy konstruktív megbeszélések kezdődjenek London és az EU között annak érdekében, miként lehet a szigetország 260 nukleáris fegyverének védelmi képességeit az egész kontinens szolgálatába állítani. Mint mondta, egy ilyen megállapodással mindkét fél csak nyerhet, hiszen Nagy-Britanniának is meggyűlik a baja a háborús időkben saját kapacitásának erősítésével – ebben pedig Európa tudna segíteni neki.

Interjúja végén Weber – ügyesen becsomagolva – a háborúpárti retorika erősítésére szólított fel mindenkit. Szerinte Európa megosztott az ukrajnai háború kérdésében és Oroszország megítélésében, ezért a politikusoknak jobb munkát kell végezniük a kockázatok felmérésében, azokat pedig haladéktalanul a széles közvélemény elé kell tárniuk.

Őszintének kell lennünk az emberekkel. Nem szabad eltitkolni a veszélyt, hogy azt az érzést keltsük, mintha a dolgok már nem fordulhatnának sokkal rosszabbra” – mondta.

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
Belső fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn