A mélyebb recesszió elkerülését segítette a két nagy állami bank 

Szerző: | 2024. február. 2. | Hazai

Az EXIM és az MFB csoport is segítette az anticiklikus gazdaságpolitika sikeres megvalósítását 2023-ban. Az egyesített mérlegfőösszegük több mint 40 százalékkal, 7256 milliárd forintra nőtt a tavalyi év végére – ismertette Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatóján szó volt arról, hogy a Baross Gábor Hitelprogram 200 milliárd forintos kerettel nő az idén, az MFB pedig gyors ütemben igyekszik 396 milliárd forintnyi EU-forrást folyósítani. A fókuszban a beruházások, a kifektetések és a zöldátállás ösztönzése áll.

Az EXIM és az MFB segítette az anticiklikus gazdaságpolitika sikeres megvalósítását, és 2023-ban látványos volt a folyamat, amelyet e két bank mérlegfőösszegének több mint 40 százalékos növekedése is mutat – mondta el Nagy Márton február 2-án, péntek délelőtti sajtótájékoztatóján. A nemzetgazdasági miniszter szerint ez a két pénzintézeti csoport együtt Magyarországon lényegében a harmadik legnagyobb bank szerepét tölti be az OTP és az MBH Bank mögött. Ha csak a vállalati hitelezést nézzük, akkor még jelentősebb piaci szereplővé lépett elő a két nagy állami bank. Igaz, ezek a pénzintézetek alapvetően gazdaságfejlesztési céllal működnek. A piaci folyamatok, a megugró kamatszintek miatt nagyon nagy szeletet hasítottak ki 2023-ban a vállalati hitelezésből, így tavaly jelentősen hozzájárultak a mély recesszió elkerüléséhez.  

A kedvezményes hitelprogramok nélkül mintegy 40 százalékkal esett volna vissza a céges hitelezés tavaly.  

A kamatok csökkenésével és a gazdaság várható növekedésével újra nagyobb arányban jelenhetnek meg a piaci kamatozású kölcsönök. 

Kisgergely Kornél, az EXIM vezérigazgatója szerint tavaly 1244 milliárd forintnyi hitelt folyósítottak. Nagy részét természetesen a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram révén: 600 milliárd forint jutott forgóeszköz-, 400 milliárd beruházási célokra. Ugyanis a lejáró, megemelkedett kamatszintű forgóeszközhitelek refinanszírozása 2023-ban prioritás volt. 

A Baross-hitelprogram friss, 200 milliárd forintos keretemelése ugyanakkor már kizárólag beruházási célra használható, és csak a kiemelt, előre meghatározott iparágakban. Az új konstrukció euróban három-, forintban ötszázalékos áron érhető el, január közepe óta. A keret azonban kimerülőben van, érdemes sietnie a cégeknek.  

Fontos tudni, hogy e hitelprogram kedvezményes feltételei legkésőbb idén június 30-áig alkalmazhatók, így az EXIM már dolgozik azon, hogy 2024 második felében milyen új, kedvezményes refinanszírozási hitelprogramokat vehetnek igénybe a vállalatok. Bár még az sincs kizárva, hogy az uniós kedvezményes feltételeket meghosszabbítják. 

Mennyivel járultak hozzá a GDP-hez a támogatott programok? 

Tavaly a két bank hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program 0,82, a Baross Gábor Újraiparosítási Program 0,2 százalékponttal javította a GDP-növekedést, a rezsivédelmi és más projektekkel együtt a minisztérium intézkedései 2,3 százalékponttal járultak hozzá a gazdasági növekedéshez

– árulta el Nagy Márton a tájékoztatón (Az adatok a Makronóm Intézet számításain alapulnak – a szerk.).

A két banktól a tárcavezető az idén azt várja, hogy egy százalékpontos GDP-növekedési többletet generálnak. Ebben benne van a repülőtér folyamatban lévő megvásárlásának a költsége is, amelynek a részleteit most véglegesítik, és hamarosan bejelentik a konstrukció összegét is. A miniszter elárulta, hogy a teljes finanszírozás nagyjából egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban lehet költségvetési pénzből, vagyonelemek eladásából, továbbá az állami bankok, az EXIM és az MFB hiteléből. 

Végül, de nem utolsósorban Sipos-Tompa Levente, az MFB vezérigazgatója arról beszélt, hogy a koronavírus, majd az energiaválság idején tudta igazán megmutatni a két bank, hogy mekkora szükség van rájuk. Az MFB mérlegfőösszege 20 százalékkal, 3500 milliárd forint fölé emelkedett tavaly, a hitelállományuk megközelítette az 1500 milliárdot. Egyedi ügyletek keretében 329 milliárd forint összegű hitelszerződést, 98 milliárdos garanciát és 284 milliárdos tőkeügyletet hajtottak végre saját forrásból. 

A Széchenyi Mikrohitel Refinanszírozási Programok keretében 35,2 milliárd forintnyi refinanszírozási kölcsönszerződést kötöttek, ennek nagy részét folyósították is, EU-s forrásból 305 milliárd forint hitelt és 12 milliárdnyi tőkét folyósítottak. Több mint 54 ezer ügyfél számára 1011 milliárd forint összegben folyósítottak hiteleket. Részükről a Baross Gábor Tőkeprogramban 164 milliárd forint értékű tőkefinanszírozás valósult meg, a tőkebefektetéseik összege megközelítette az 1000 milliárdot. Eközben tovább zajlott az MFB három agrárfókuszú hitelprogramja, elindították a zöldhitelprogramot, ami teljesen megfelel az EU taxonómiaelvárásainak. Végül pedig idei céljaik között említette az MFB vezére, hogy 396 milliárd forintnyi EU-forrás folyósítanának. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn