Az ENSZ egyes gázai iskoláiban a tananyag része volt a terrorizmus 

Szerző: | 2024. február. 2. | Geopolitika, Háború

Miután az ENSZ humanitárius ügynökségének egy tucatnyi alkalmazottját elbocsátották, mert azzal vádolták őket, hogy részt vettek az október 7-i mészárlásban, számos ország felfüggesztette a szervezet pénzügyi támogatását. Izrael szerint ennek az ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak nincs helye Gázában. 

Veszélyben a Gázának szánt humanitárius segély? Ettől tart António Guterres, az ENSZ főtitkára. A múlt hét végén arra kérte azokat az országokat, amelyek felfüggesztették pénzügyi támogatásukat az UNRWA-nak, hogy „legalább garantálják” a jelenleg zajló műveletek folytatását. Az Egyesült Államok, Olaszország, Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Finn-, Francia- és Németország minden további támogatást beszüntetett a humanitárius ügynökség irányába. 

Terrorcselekményekben való részvétel 

A döntés azt követően született, hogy botrány tört ki az UNRWA, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségén belül. A szervezet – az izraeli hatóságok által szolgáltatott információk alapján – elbocsátott több alkalmazottat, akiket a Hamász palesztin iszlamista mozgalom által október 7-én a zsidó államban elkövetett támadásban való részvétellel vádolnak – számolt be a hétvégén a Le Figaro francia napilap. 

Minden olyan alkalmazottat, aki részt vett terrorcselekményekben, felelősségre fogunk vonni, akár jogi úton is”  

– jegyezte meg a lap cikke. Az amerikai New York Times szerint az ilyen cselekedetek közé tartozott többek között egy nő elrablásában való bűnrészesség, egy kibucban elkövetett mészárlás, és fegyverek elrejtése vagy szállítása, amelyet a segélyszervezet gépjárműveivel hajtottak végre.  

Philippe Lazzarini, a humanitárius szervezet olasz–svájci főbiztosa arra hivatkozott, hogy  a megvádolt szervezeti tagok amolyan “fekete bárányok”, akiknek a tettei nem indokolják az összes palesztin megbüntetését. „Annak érdekében, hogy megvédjem az ügynökség humanitárius segélyek nyújtására való képességét, úgy döntöttem, hogy azonnal felbontom ezen alkalmazottak szerződését, és vizsgálatot indítok” – állt Lazzarini közleményében. Talán ez a legkevesebb, amit tehetett. 

Mi az UNRWA? 

Az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) a Gázai övezetben élő palesztin menekültek megsegítésére létrehozott ENSZ-ügynökség, amely emellett Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában is tevékenykedik. Az ügynökséget több mint hetvennégy éve, 1949 decemberében hozta létre az első arab–izraeli konfliktust követően az ENSZ Közgyűlése, amely közvetlenül Izrael 1948. májusi megalakulása után tört ki.  

A szervezet alapfeladata, hogy humanitárius segítséget és védelmet nyújtson a palesztin menekülteknek „a helyzetükre vonatkozó igazságos és tartós megoldásig”. Az akkori megegyezés szerint menekültstátuszt kap annak a 700 ezer palesztinnak a leszármazotta, akiket 1948 áprilisa és augusztusa között, Izrael megalakulásakor elűztek vagy a területről elmenekültek. Az UNRWA azóta – alapértelmezés szerint – e palesztin menekültek nemzetközi státuszának egyedüli garanciavállalójává vált. 

Az elmúlt, hosszú évtizedek alatt 5,9 millió palesztin menekült vette igénybe a szolgáltatásait – olvasható az ügynökség honlapjánA 30 ezer alkalmazottjából pedig 13 ezer a Gázai övezetben dolgozik, több mint 300 létesítményben szerte a területen. A szervezet munkatársai túlnyomórészt palesztinok.  

Az UNRWA iskolákat működtet és létfontosságú segélyeket nyújt több millió palesztin menekültnek Jordániában, Libanonban, Szíriában és a palesztin területeken. Az ügynökség munkatársainak egy ilyen helyzetben elvben teljes pártatlanságot kellene tanúsítaniuk, hogy megőrizzék az ENSZ köztisztviselőihez méltó semlegességet. Nyilvánvaló egy ekkora szervezetben, egy ilyen éles konfliktus során, hogy nem mindegyikük teszi ezt. 

Az UNRWA éves költségvetése 1-1,2 milliárd dollár. Az Egyesült Államok a legnagyobb támogató évi mintegy 300 millió dollárral, bár a Trump-adminisztráció idején az USA megvonta a finanszírozást, mivel a szervezet tevékenységét „helyrehozhatatlanul elfogultnak” minősítette. Joe Biden érkezése után fellélegezhettek, hiszen 2021-re 340 millió dolláros támogatás visszaállítását jelentették be. 

Németország tavaly mintegy 195 millió, Franciaország pedig 60 millió dollárral járult hozzá a költségekhez. A jelenlegi helyzetben ennél jóval nagyobb összegre lesz szükség. Ez azt jelenti, hogy az ügynökség néhány héten belül fizetésképtelenné válik, ha nem talál új szponzorokat. A Gázai övezetben élő kétmillió civil „napi túlélése függ az UNRWA megsegítségétől” – hangsúlyozta António Guterres, az ENSZ főtitkára.  

Hogyan reagált az Európai Unió az UNRWA-val kapocslatos hírekre?  

Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője egyelőre óvatos maradt, és inkább a „teljes átláthatóságra és az azonnali intézkedésekre” várt, mielőtt döntést hozna. Korábban Brüsszelt is megvádolták, hogy számolatlanul szórta a pénzt a különböző palesztin szervezeteknek, közülük – a hírek szerint – nem egy segély kimondottan a Hamásznak szólt, amely terrorszervezetnek minősül az unióban. 

A Shin Bet értesülésein alapulnak a vádak 

Az UNRWA tagjait tehát jelenleg azzal gyanúsítják, hogy segítettek az október 7-i izraeli mészárlás megszervezésében, sőt – egyes esetekben – a támadások kivitelezésében is. Az UNRWA tizenkét alkalmazottjától vált meg, akiket a Hamász-támadásban való részvétellel vádolnak. Ezek „rendkívül súlyos” vádak – ismerte el a főtitkár. 

Az ügyre múlt pénteken, január 26-án derült fény, közvetlenül azután, hogy az ENSZ legfelsőbb bírósága felszólította Izraelt, hogy akadályozzon meg minden lehetséges „népirtást” Gázában. Ez az időzítés bizonyos kérdéseket vet fel – mondta az AFP-nek Johann Sufi nemzetközi jogász, az UNRWA gázai jogi irodájának korábbi igazgatója. 

Erre válaszul    Izrael politikai síkra terelte az ügyet. Mint kiderült, a zsidó állam biztosítani akarja, hogy az UNRWA ne legyen része a háború utáni megoldásnak a palesztin területen – legalábbis ezt mondta az izraeli külügyminiszter, aki egy, „a békének és a fejlődésnek őszintén elkötelezett” ügynökség támogatását szorgalmazta.  

Az Axios amerikai honlapnak nyilatkozó magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, hogy a Shin Bet, Izrael belföldi hírszerző szolgálata és az izraeli katonai hírszerzés olyan információkat szolgáltatott, amelyek az UNRWA munkatársainak aktív részvételét, valamint az ügynökség járműveinek és létesítményeinek használatát mutatják be a Hamász október 7-i támadásában. Az információk nagy része a támadás során letartóztatott Hamász-tagok, akciót követő kihallgatásaiból származott – tette hozzá a nyilatkozó.  

Izrael alternatívát szeretne 

Jair Lapid izraeli ellenzéki vezető az X-en azt mondta:  

eljött az idő, hogy „olyan alternatívát hozzunk létre, amely nem a gyűlöletre neveli a palesztinok nemzedékeit”.  

Izrael, amely szerint az ENSZ-ügynökségnek jelenlegi formájában már nincs létjogosultsága, annak a reményének adott hangot, hogy a továbbiakban semmilyen szerepet nem fog játszani Gázában.  A zsidó kormány „biztosítani akarja, hogy az UNRWA ne legyen része a háború utáni megoldásnak” – erősítette meg Katz külügyminiszter egy minapi nyilatkozatában, remélve, hogy az ügynökség minden tevékenységét leállítja. 

Tarthatatlan kétértelműségek  

Az ügy azonban nem új keletű, az ENSZ palesztinokért felelős ügynökségének semlegessége évek óta megkérdőjelezhető volt – írta a Le Point francia magazin. Nem annak megállapítása a kérdés, hogy az UNRWA gázai tisztviselői elfordították-e a fejüket, amikor a Hamász 500 km alagutat ásott a lábuk alatt. Ez lenne a kisebbik rossz – írják. 

Svájc még 2023 végén, elsőként fontolgatta hozzájárulásának felezését és felfüggesztését. Mi volt az ok erre? Az UNRWA Hamásszal szembeni elkötelezettsége, sőt a tevékeny cinkosságának a gyanúja, azaz az egyes ENSZ-alkalmazottak esetleges aktív részvétele az október 7-i atrocitásokban. Ezek a feltevések az elmúlt hetekben tehát be is igazolódtak.  

Az izraeli hatóságok évtizedek óta elítélik az “ENSZ kétértelműségeit”, amelyek összefüggnek az UNRWA működésével. Az ügynökség mintegy hatvan tábort működtet a Közel-Keleten, amelyekben közszolgáltatásokat nyújt, például oktatást és egészségügyi ellátást Gázában és Ciszjordániában. Ez egy potenciális palesztin állam adminisztratív gerince részének tekinthető. „Azt kérik tőlünk, hogy egy kormányéhoz hasonló szolgáltatásokat nyújtsunk” – magyarázta az UNRWA vezetője, Philippe Lazzarini 2023 júniusában az ENSZ Közgyűlése előtt. 

Súlyos és régóta tartó visszaélések 

A svájci székhelyű UN Watch civil szervezet 2015 óta dokumentálja az UNRWA visszaéléseit. Kevesebb mint tíz év alatt tizenegy jelentést tett közzé. Igazgatója, Hillel Neuer január 30-án az amerikai kongresszus előtt jelent meg. Elmarasztaló dossziéval érkezett, különösen az oktatással kapcsolatban. Még 2017-ben az UN Watch elítélte az UNRWA által működtetett iskolák tananyagának tartalmát: lelkesítő üzenetek jelentek meg a tananyagban, amikor például Gázából rakétákat lőttek ki Tel-Avivra, de benne volt az anyagban a terrorizmus dicsőítése, felhívások zsidók megölésére, és Adolf Hitler dicsérete sem maradt el.  

A palesztin gyerekek mérgezése címmel az amerikai és a kanadai kormánynak benyújtott jelentés megnevezte a felelős tanárokat Libanonban, Szíriában, Jordániában és Gázában. Ez számos szankciót eredményezett, ami belső felháborodást váltott ki. 

Azután 2023 márciusában egy palesztin tanárt fel is függesztettek állásából, éppen aterrorizmus pártolása miatt. Kollégái ezrével sztrájkoltak, hogy követeljék a visszahelyezését. A tanár mártírrá és a közösségi hálózatok sztárjává vált. A mintegy háromezer fős Telegram-csatorna – sokan közülük magukat UNRWA-tanároknak valló pedagógus – lelkes üzenetekben ünnepelte az október 7-i mészárlást.  

A múlt héten a Wall Street Journal nagyon aggasztó információkat közölt. Lehallgatásokon és lefoglalt dokumentumokon alapuló hírszerzési források szerint  

a gázai UNRWA-nak dolgozó palesztinok 23 százaléka áll kapcsolatban a Hamásszal, míg a gázai férfiak átlagosan 15 százaléka kötődik valamilyen formában a terrorszervezethez.  

Az UNRWA-ban a Hamásszal rokonszenvezők aránya tehát e szerint meghaladja a gázai társadalomban tapasztalható hasonló számokat. E tényekről a tényekről azok a nyugati kormányok is tudtak, amelyek most „nagy meglepetésükben” villámgyorsan felfüggesztették az UNRWA támogatását. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn